Az izraeli nagykövet nem érti, mitől félünk ennyire

A verseny minden kultúrában mást jelent: a japánokat fejlődésre sarkallja, a magyarok azonban a másik eltaposására mennek. A győzelemmel együtt jár a félelem, és ez a rettegés a vállakozói kultúrára is rányomja a bélyegét. Holott Ilan Mor izraeli nagykövet szerint Izraelhez hasonlóan Magyarország is képes lenne startup nemzetté válni.

Fülöp Márta pszichológus évtizedek óta kutatja a versengés pszichológiáját, amelynek egyik izgalmas mozzanata a rivalizálás és az együttműködés kapcsolata.

Fülöp szerint a magyarok a jók és a rosszak kiválasztódásával hozzák összefüggésbe a versengés fogalmát, társul hozzá egyfajta agresszió: a versengés célja a másik eltaposása. „Más kultúrákban öröm és büszkeség érzése társul a győzelemhez, nálunk azonban félelem is. Épp ezért van bennünk ilyenkor egy érzelmi és társadalmi kontrol:nem merjük kimutatni az örömünket, illetve azonnal félünk a rivális bosszújától” – mondta a szakember a Prezi Knowledge Transfer Budapest című rendezvényén.

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete furcsának tartja, hogy Magyarországon a félelem kultúrája uralkodik, hiszen szemben az izraeli körülményekkel, itt nincs szó szerinti értelemben vett életveszély. Ennek ellenére ő maga is tapasztalja a félelmet, már az oktatásban résztvevő gyerekeknél is. „Előadásokat tartok az ország több általános- és középiskolájában, és erősen tapasztalom ezt a félelmet. Az izraeli iskolákban a gyerekek rengeteget kérdeznek, szinte abba sem hagyják, Magyarországon minden alkalommal sokkol, hogy senki sem tesz fel kérdéseket. Látszik, hogymár egészen kisgyermekkorban félnek az emberek kimondani azt, amit gondolnak,attól félnek, hogy butánnak tűnnek, ha kérdeznek. Pedig aki nem kérdez, pont az marad buta” – mondta a nagykövet.

Magyarország is meg tudja csinálni

Izrael a világ egyik legfontosabb startupközpontja: a közel 8 milliós országban jelenleg mintegy 4000 starup működik. Mor szerint ez a vállalkozószellemnek és a támogató ökoszisztémának köszönhető.A szükség az innováció szülőanyja– véli a nagykövet. Izrael egy elszigetelt ország kevés nyersanyaggal és sok ellenséggel. Azonban a 20. században rengeteg képzett, tehetséges ember vándorolt az országba, amely hatalmas érték. Bár itt a halálos fenyegetés a mindennapok része, mégsem a félelem uralja a vállalkozói kultúrát, hanem a kockázatvállalás. A nagykövet szerint, ha Izrael képes volt startupközponttá válni, akkor Magyarország is képes rá.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp