Lauder: a A Hóman-szobor felavatásának leállítására szólított fel

A Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke azt kérte Orbán Viktortól, hogy lépjen közbe az ügyben, és ne közpénzekből finanszírozzák annak az embernek a szobrát, aki kulcsfigurája volt a magyar zsidók üldöztetésének, és bűneit később sem bánta meg.

A WJC honlapján csütörtöki dátummal megjelent közlemény szerint a Székesfehérváron egy magánalapítvány által felavatandó, életnagyságú Hóman-bronzszobrot nagy részben a magyar kormány finanszírozta.    “

Meglehetősen felháborító, hogy a magyar adófizetőnek kell kifizetnie egy olyan ember emlékművét, aki nemcsak antiszemita, a magyar zsidóknak a második világháború előtti és alatti üldöztetésének kulcsfigurája, a náci Németország és 1944-ben a fasiszta nyilaskeresztes rezsim támogatója volt, de élete végéig nem bánta meg bűneit” – hangoztatta Lauder.

A WJC elnöke szerint a szobor “sértés a holokauszt sok magyar áldozata számára” és sürgette, hogy a magyar kormány vonja vissza a szoborhoz való hozzájárulását.

Ma felszólítom Orbán Vikor miniszterelnököt, hogy lépjen közbe ebben az ügyben és biztosítsa, hogy ezt a szobrot ne közpénzekből építsék meg. Ha ez nem történik meg, Magyarország rossz üzenetet küldene azzal kapcsolatban, hogyan kell kezelni az olyan kényes ügyeket, mint a holokauszt” – jelentette ki Lauder.

A közleményben azt írták, hogy Hóman Bálint 1931-től kezdve több magyar kormány minisztere volt, és jelentős szerepet játszott a Magyarországon a kései 30-as években elfogadott zsidóellenes törvények kidolgozásában. Ismertette, hogy egy székesfehérvári alapítvány Hóman tudományos eredményei előtt kíván szoborral tisztelegni. Hóman (1885-1951) egy nyolckötetes Magyarország-történet szerzője, amely 1938 és 1941 között jelent meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp