Woody Allen, a frusztrált zsidó

Woody Allen zsidó származású, de ateista, számos filmjében hangot is ad kételyeinek, sőt nem felejti el kritikával illetni magát a zsidóságot sem.

“Szeretem ezt az aranyórát. Apám a halálos ágyán adta el nekem.”

Woody Allen munkásságának szembeötlő tulajdonsága a folyamatos vívódása zsidó identitásával. Eredetileg Allen Stewart Konigsberg néven született, szülei, Martin Konigsberg és Nettea Cherrie zsidó iskolába íratták, ahova hét évig járt. Érdekes módon a családi hagyaték, a „krédó” inkább tűnik fel alkotásaiban, mint a familiáris kötelékek. 

“A zsidó hagyományok szellemében nevelkedtem. Arra tanítottak, hogy ne vegyek el goj lányt, ne borotválkozzak szombaton, és főleg sose borotváljak meg goj lányt szombaton”, nyilatkozta egy helyen.

Woody Allen ugyan zsidó származású, de ateista, s ezen meggyőződésének számos filmjében hangot is ad. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy mindig kidomborodik, ő egy gátlásos zsidó értelmiségi, aki mindig mindennel elégedetlen (legyen szó saját szerelmi életéről vagy szakmai előmeneteléről), de nem felejti el kritikával illetni magát a zsidóságot sem.

http://www.youtube.com/watch?v=7-XTTRo8DVU

A teljes cikk itt olvasható.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp