“Most talán jobban megértik majd az izraelieket’ – Terrorhoz szokva

Igen, van olyan, hogy egy őrült hátba szúr valakit az utcán, fényes nappal, de őrültek mindenhol vannak. Ettől nem áll meg az élet – vallja egy Tel-Avivban élő újságíró. Az izraeliek terápiájaa terrorizmusra: a cionizmus, a hadsereg és a titkosszolgálat.

„Most talán jobban megértik majd az izraelieket” – mondta Dan Diamant. A Tel-Avivban élő újságíró és idegenvezető rendszeresen publikál különböző zsidó témájú lapokban, és elég markáns véleménye van Izraelről és a terrorizmusról. „Ha van ország, amelynek polgárai évtizedek óta kénytelenek együttélni a terrorral, akkor az Izrael. Igen, van olyan, hogy egy őrült hátba szúr valakit az utcán, fényes nappal, de őrültek mindenhol vannak – vallja Dan Diamant. – Ettől nem áll meg az élet. Mi azt mondjuk: mit csináljunk? Bújjunk az ágy alá? Mit gondolnak, most jobb lenne bárkinek Párizsban vagy Brüsszelben?”

Al Aksza mecsetnél Jeruzsálemben
Al Aksza mecsetnél Jeruzsálemben

Az izraeliek pontosan értik, min mennek keresztül a nyugat-európaiak. Nekik ez nem újdonság. „Amikor a késelésekről mindennap hírt adnak a televíziók, sokan elfelejtik, hogy a ’70-es években naponta haltak meg emberek a libanoni rakétatámadásokban Észak-Izraelben. Néhány hét után az már nem volt annyira izgalmas, hogy tudósítsanak róla. De az itteniek pontosan tudták, hogy mi a cél: rettegésben tartani az embereket. Kés vagy rakéta, mindegy.”

Izrael ma sem kevésbé biztonságos, mint tavaly vagy tíz évvel ezelőtt volt – vallja az izraeli újságíró, és ezt egy különös számsorral támasztja alá. „Az Izrael Projekt – nevezzük így – több mint 100 éves. Ezért az országért ez idő alatt körülbelül 30 ezren haltak meg – van egy lista a hősi halottainkról, amelyet naponta frissítünk. A másik oldalon ott van az Európa Projekt – nevezzük így. Hány zsidó halt meg azért, mert az, ami? 6 milliónál is több. Akkor most itt veszélyesebb élni, a mindennapos terrorban, vagy a békés Európában?”

Az izraeli emberek „terápiája” alapvetően három elemből táplálkozik – mondja az orvos. Elsősorban a cionizmusból. Ez az állam ideológiája, amelynek lényege, hogy „Izrael a mi otthonunk”. A másik, az első pillanattól fogva minden izraeli számára egyértelmű üzenet: „itt biztonságban vagy, a hadsereg megvéd”. A harmadik ebből következik: „ha bajba kerülsz, segítünk, megvédünk”. Ha egy izraeli bárhol a világon túszul esik, biztos lehet benne, hogy a hadsereg vagy a titkosszolgálat mindent elkövet annak érdekében, hogy kiszabadítsa.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp