Elhagyta az ultra-ortodox közösséget, hogy nőként élhessen

Egy haszid férfi úgy döntött, hogy inkább nőként szeretné folytatni az életét, ehhez azonban el kellett hagynia az ultra-ortodox közösséget. Srully „Abby” Stein szerint még sok hozzá hasonló ember élhet az ortodox zsidók között, a jövőben nekik szeretne segíteni. Srully Stein – akit most már Abby-nek hívnak – nemrég nemet váltott, és most már nőként éli az életét. Ennek lehetősége egy ultra-ortodox zsidó közösségen belül fel sem merülhet. „Ott olyan, hogy transznemű még csak szóba sem kerülhetett” – írja Stein a blogjában. „Ezért meg voltam győződve arról, hogy biztosan megőrültem, és ki kell vernem ezt a »lánynak érzem magam« dolgot a fejemből.”

Stein idén szeptemberben kezdte el a hormonterápiát, amely elmondása szerint „fantasztikus eredményt” hozott a számára. „Még hosszú az út, de néhány nagyszerű barát és szakember támogatásával életemben először érezhetem magam annak, aki valóban vagyok” – írja Stein.

Mindez azért sem volt egyszerű Stein számára, mivel családi gyökerei egészen a haszidizmus megalapítójához, Jiszráél ben Eliezer rabbihoz, a Báál Sém Tovhoz nyúlnak vissza. Nagyapja, Mordechai Stein egy ismert rabbi, aki a romániai Falticsénben született. Felmenői között több haszid irányzat követői is megtalálhatók, a dédanyja például a híres Twersky dinasztia tagja volt. Az apjával viszont nemrég teljesen megszakadt a kapcsolata: „Azt hiszem, ennél jobban semmi sem sokkolhatta volna őt. Nem tudja, hogy mit tegyen” – mondja Stein a New York Postnak.

Az ultra-ortodox közösségekben a legtöbben még csak nem is hallottak arról, hogy léteznek transznemű emberek, ezért Stein egyik célja, hogy beszéljenek róla a közösségen belül. Még akkor is, ha gyűlölködve teszik. Stein azt reméli, hogy előbb-utóbb változni fog ez a hozzáállás, és hogy a története eljut majd más transznemű ortodox tinédzserekhez, akik hasonló dilemmákkal küzdenek. „17 olyan ember keresett meg azóta, hogy nyilvánosságra került a történetem, aki még mindig az ultra-ortodox közösségben él, és hozzám hasonló problémákkal kénytelen szembenézni” – meséli Stein. „A legtöbbjük nem is tudott arról, hogy van erre megoldás.”

Maga Stein is csak küszködött azzal az érzéssel, hogy nőnek érzi magát, amíg el nem hagyta az ortodox közösséget. Először a haszid férfiak hagyományos útját járta, 18 évesen megházasodott, és nem sokkal azután egy fia született. „Egy teljesen zárt közösségben éltem, ahol nem volt sem tévé, sem internet. Annyira nem tudtam semmit a külvilágról, hogy 14 éves koromig úgy gondoltam, hogy a földgolyó nagy részén zsidók élnek, és minden zsidó ultra-ortodox” – mondja.

Négy évvel ezelőtt azonban Stein elvált, és otthagyta az ultra-ortodox közösséget, mivel főiskolán szeretett volna továbbtanulni. Jelenleg a Columbia Egyetem másodéves hallgatója, ahol politológia és gender tanulmányokat folytat. Nem volt könnyű alkalmazkodnia a világi, egyetemi élethez, de az egyetemen erős zsidó közösséget és transzneműeket támogató csoportot is talált.

Stein a jövőjét a non-profit szférában képzeli el, ahol transzneműek támogatásával szeretne foglalkozni. Jelenleg a saját átalakulására gyűjt pénzt a blogján. „A fő célom az, hogy felhívjam az ultra-ortodox zsidó közösségek figyelmét a transznemű emberekre, mivel az ő problémájukról egészen idáig senki sem volt hajlandó tudomást venni.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp