Kanadai zsinagóga befogadja egy felgyújtott mecset muszlim hívőit

Imahelyük megosztását ajánlották fel a Bét Izrael nevű zsinagóga vezetői Ontario államban muszlim szomszédaiknak, miután Peterborough város egyetlen mecsetét ismeretlen tettesek felgyújtották. A Masjid Al-Salaa nevű mecsetre – amely magyarul annyit tesz: a Béke Mecsete – a párizsi terrortámadás következtében kialakult gyűlölethullám miatt nemrég molotov koktélt dobtak.

A Masjid Al-Salaa mecset
A Masjid Al-Salaa mecset

A mecsetet 80.000 dollár kár érte. A zsinagóga vezetője, Larry Gillman azt mondta, amikor eljutott hozzá a gyújtogatás híre, azzal a kéréssel fordult a vezetőséghez, hogy nyissák meg kapuikat a muszlim hívők előtt. Az ötletet ellenszavazat nélkül mindenki elfogadta.

„Minden kanadainak össze kell tartania”, mondta Gillman a CBS Metro Morningnak. „Ez nem vallásról, nem etnikumokról szól. Kanadaiak teszik mindezt kanadaiakért.”

Péntek esti ima a Bét Izrael zsinagógában
Péntek esti ima a Bét Izrael zsinagógában

„Bár egy tragédia kapcsán, de mégiscsak együttműködünk”, mondta Kenzu Abdella, a Kawartha Muszlim Vallási Szövetség elnöke. „Több köztünk a hasonlóság, mint a különbség. Végső soron mindkét épület Isten háza.”

A múlt héten a muszlim hívők kétszer is a zsinagógába mentek imádkozni, és a két közösség együtt is vacsorázott.

A helyiek ezen kívül 110.000 dollárt gyűjtöttek a mecset rendbehozatalára, 30.000 dollárral többet, mint amire szükség volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp