Napi Tóra: képes-e bárki elpusztítani a zsidókat?

Jákob ketté osztotta táborát, amikor Ézsauval találkozott, hogy háború esetén legalább az egyik maradjon meg. Hitler hatalomrajutásakor az 1930-as évek kiemelkedő rabbija Hitlert Ézsauhoz hasonlította, és kizárta, hogy bárki ki tudja pusztítani a zsidókat.

Bölcseink szerint Jákob háromféle módon készült fel az Ézsauval való találkozásra: ajándékot küldött, imádkozott és természetesen gondolt a háború lehetőségére is. E stratégiai lépések egyikeként megfelezte táborát: „Ha jön Ézsau az egyik táborra és megveri, akkor a megmaradt tábor menekülhet”(32:9).

Ezt a verset idézte Adolf Hitler hatalomra jutásának évében (1933) a Háfec Háim, a korszak kiemelkedő rabbija. A következő kérdéssel fordult tanítványai felé: „mi lesz testvéreink sorsa most, hogy újonnan támadt szorongatónk el akarja pusztítani Izrael népét? Ez az aljasság sohasem valósulhat meg”- válaszolta a rabbi.

Az elmúlt évszázadokban sokan sanyargatták népünket, de egyiküknek sem sikerült eltörölni minket a föld színéről, erre utal a Tóra, amikor kimondja: „a megmaradt tábor menekülhet”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp