Napi Tóra: képes-e bárki elpusztítani a zsidókat?

Jákob ketté osztotta táborát, amikor Ézsauval találkozott, hogy háború esetén legalább az egyik maradjon meg. Hitler hatalomrajutásakor az 1930-as évek kiemelkedő rabbija Hitlert Ézsauhoz hasonlította, és kizárta, hogy bárki ki tudja pusztítani a zsidókat.

Bölcseink szerint Jákob háromféle módon készült fel az Ézsauval való találkozásra: ajándékot küldött, imádkozott és természetesen gondolt a háború lehetőségére is. E stratégiai lépések egyikeként megfelezte táborát: „Ha jön Ézsau az egyik táborra és megveri, akkor a megmaradt tábor menekülhet”(32:9).

Ezt a verset idézte Adolf Hitler hatalomra jutásának évében (1933) a Háfec Háim, a korszak kiemelkedő rabbija. A következő kérdéssel fordult tanítványai felé: „mi lesz testvéreink sorsa most, hogy újonnan támadt szorongatónk el akarja pusztítani Izrael népét? Ez az aljasság sohasem valósulhat meg”- válaszolta a rabbi.

Az elmúlt évszázadokban sokan sanyargatták népünket, de egyiküknek sem sikerült eltörölni minket a föld színéről, erre utal a Tóra, amikor kimondja: „a megmaradt tábor menekülhet”.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp