Következik:  
Szukot I · Gyertyagyújtás: 19:27 · Tisri 15, 5779 · 2018. szeptember 24, hétfő

Zsidó szervezetek cívódnak, sírhelyek vesznek a ködbe

Skandallum botrányt követ a zsidó temetők felújításának projektje miatt: egymilliárd forintnyi kormányzati forrás a tét, a zsidó szervezetek pedig egymás sarkát tapossák azért, hogy megnyerjék ezt. A botrány egyik csúcsa volt a nyíregyházi eset, ami során Wieder Sálom rabbi sírhelyét egyszerűen eladták.

Wieder 50 évig irányította a nyíregyi zsidóság hitéletét, ezért a New Yorkban élő rokonok különösen felhúzták magukat a történteken. Melléjük állt az Oberlander Báruch vezette Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője is:

Nincs joguk önkényesen rendelkezni a temetővel, figyelmen kívül hagyva az eddigi hagyományos rendjét.

A rabbit még 1944-ben deportálták Auschwitzba 4800 helyi zsidóval együtt, ahol megölték. De pár évvel korábban több sírhelyet is kiváltott maga és rokonai számára. A hagyományok szerint a sírhelyet örök életre váltják ki.

Sárosi György, a nyíregyházi hitközség vezetője szerint viszont egy parlagon lévő területről van szó. A helyet pedig az 1980-as években megvette egy zsidó házaspár: a férj már meghalt, a feleség pedig ott szeretne nyugodni, ahol a Wieder-család is sírt váltott. Sárosi állítja, nem látott még olyan dokumentumot, ami igazolná Wiederék 1941-es sírhelymegváltását.

A botrány tehát a kormányzati temetőfelújítási program része, amivel emlékeztetnék a helyieket, milyen virágzó zsidó közösségek éltek vidéken a náci idiotizmus előtt. Ez egyfelől a turizmust is fellendítené, másfelől a közmunkásoknak is munkát adna. Sok nyugaton élő zsidó ugyanis zarándoklatként tekint a kelet-európai zsidó temetők felkeresésére, ahol csodarabbik is fekszenek. Ezeket a turistákat állítólag lesápolják a temetők üzemeltetői, ha nyitva tartáson kívül jönnek.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp