6300, elveszettnek hitt náci dokumentumot találtak egy budapesti lakás felújítása közben

6300 ívnyi, elveszettnek hitt náci dokumentum került elő a falból egy budapesti lakás felújítása közben. A papírok az 1944-es népszámlálási adatokat tartalmazzák.

Ezt a népszámlálását a németek kezdeményezték a Margarethe hadművelet (azaz Magyarország megszállása) után, és az volt a célja, hogy feltérképezzék Budapest zsidó lakosságát, és azonosítsák azokat a házakat, amikben elszállásolhatják a főváros kb. 200 ezer zsidó lakosát mielőtt a haláltáborokba szállítják őket.

A most megtalált íveken házanként szerepelnek a lakosok neve, és az, hogy zsidók-e vagy nem. A házban élő zsidók arányát külön is feltüntették a lap alján. Magyar történészek szerint ekkor a budapesti zsidóság nagy része még nem tudta elképzelni, mi vár rá, ezért többnyire őszinték voltak a népszámláláson.

A dokumentumokat egy, a parlamentre néző lakás falába rejtett üregben találták meg. Az ingatlant tulajdonló pár férfi tagja az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy mikor az egyik munkásuk a csavarhúzójával belenyúlt egy repedésbe a falon, és átszakított egy papírt, először azt hitték, hogy a szomszéd tapétáját rongálták meg, de a lyukba nézve kézírást láttak.

A falból végül 61 kilónyi papír került elő.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp