Zsidó mesterterv és veleszületett alacsony intelligencia – előítéletek itthon

A menekültválság és a bevándorlóellenes politikai kampányok megtették a hatásukat: a magyar társadalom idegenellenessége 2015-ben kiugró mértékű. Az MTA „Globális migrációs folyamatok és Magyarország” konferenciáján új adatok kerültek nyilvánosságra arról, hogyan változtatott meg minket és tart elénk tükröt a migrációs krízis, hol a helyünk Európában és hányan szimpatizálnak a fajelméleti nézetekkel. A menekülthullám az Iszlám Állam trójai falova, az ISIS-t meg ugye tudjuk, kik találták ki, hogy elsöpörjék a nemzetállamokat és végérvényesen leírják Európát, nem igaz? Az összeesküvés-elméletek olyan burjánzását hozták az elmúlt hónapok, amit korábban nem lehetett tapasztalni, pedig azért nem ma kezdtük a műfajt. A tömeges migráció annyira beindította az alternatív víziókat, hogy már a párizsi terror előtt is tobzódtak a rövidre zárt világmegoldó képletek, és a vadabbnál vadabb elképzelések sokak szemében most már cáfolhatatlan igazságoknak számítanak.

A menekültválság konspirációs teóriái az MTA kétnapos migrációs konferenciáján is előkerültek. A Political Capitalt képviselő Juhász Attila beszélt arról, hogy az online terjedésüket vizsgálókutatásuk szerint ezek olyan virálisak, mint soha korábban. Ők két nagy, és nyilván sokaknak ismerős típust különítettek el: azt, amelyik szerint a tömeges migráció egy zsidó terv része, amit Soros és társai találtak ki, meg a másikat, amelynek a fő állítása, hogy a migráció mögöttes célja a terroristák becsempészése Európába. A két víziót az összeesküvés-elméletek minden összefügg mindennel alapszabálya szerint időnként össze is kapcsolják — hogy ezt lássuk, nem kell zárt Facebook-csoportok bejegyzéseit olvasgatni, elég, ha belehallgatunk a vonatkozó magyar politikai útmutatásokba.

A xenofóbia nem új jelenség, de az idegentől való szokásos általános félelem helyébe a menekültválsággal konkrét ellenségkép lépett — mondta előadásában Juhász. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, nem kell személyes tapasztalat (a felmérések szerint a nagy többség soha nem találkozott menekültekkel), de a politikából és a médiából most egy megfoghatóbb ellenségkép rajzolódott ki, ami konkrét félelmeket szül.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp