Női harcosok az ISIS ellen a Sinai-félszigeten

„Nem félek megküzdeni a terroristákkal”, mondja Ada hadnagy, aki az izraeli-egyiptomi határon működő Caracal lövész alakulat vezetője. „Az ISIS katonái rettegnek attól, hogy egy nő legyőzheti őket, ez teljesen ellentmond radikális nézeteiknek.” Az utóbbi időben egyre feszültebb a helyzet az izraeli-egyiptomi határon a Sínai-félszigetnél, amióta több terrorszervezet – köztük az ISIS-szel együttműködő csoportok is – megszilárdították a hatalmukat a térségben.

női harcosok az izraeli határon
női harcosok az izraeli határon

A Caracal lövész zászlóalj feladata, hogy megvédje a sérülékeny izraeli-sínai határt. Az alakulatot 2004-ben hozták létre, ez volt az első olyan osztag, amely a nőket harci bevetésre is alkalmazta. A Caracal tagjait a terroristák beszivárgásának megakadályozására, a határ bombázása, csempészés, fegyveres támadások és egyéb bűncselekmények kivédése ellen képezték ki.

„Az orosz gép lezuhanása után a fenyegetés nagyon kézzelfoghatóvá vált”, mondja Ada hadnagy. „A katonáink azért vannak itt, hogy megállítsuk a terrorizmust, és én sem félek az összecsapástól. Az ISIS katonái rettegnek attól, hogy egy nő legyőzheti őket, ez teljesen ellentmond radikális nézeteiknek.”

Az alakulat egyik tagja, Noy Haim-Bar így beszél a hadműveletek fontosságáról: „amikor járőrözni megyünk a határra, sokszor visszanézek az izraeli oldalon lévő települések irányába. Látom a házak ablakában világító fényeket, a családokat, akik éppen vacsoráznak. Ez mindig megerősít abban, hogy fontos, amit csinálok. Azért vagyok itt, hogy megvédjem ezeket az embereket.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp