Elárverezik a híres Exodus hajó izraeli zászlaját

Elárverezik a Palesztinába irányuló zsidó kivándorlás jelképévé vált Exodus nevű hajó izraeli zászlaját: a decemberre meghirdetett jeruzsálemi nyilvános aukción 100 ezer dollárról (29 millió forintról) indul a licit a kék-fehér lobogóért.

A december 2-i árverést bonyolító Kedem aukciósház katalógusa szerint a zászló “összességében jó állapotban van. Foltok és gyűrődések láthatók rajta”.

A zászló többször gazdát cserélt az elmúlt évtizedek során. Az aukciósház nem hozta nyilvánosságra a lobogó jelenlegi tulajdonosának kilétét.

Az Exodus hajó 1947-ben
Az Exodus hajó 1947-ben

Az Atlanti-óceánon közlekedő luxusgőzösből a brit, majd az amerikai hadiflotta második világháborús csapatszállító hajójává vált President Warfieldet 1946-ban vette meg közvetítők révén az államalapítás előtti cionista félkatonai szervezet, a Hagana – a későbbi reguláris izraeli hadsereg – elődje.

A hamarosan Exodusra átkeresztelt hajó 1947 júliusában – amerikai zsidó önkéntesekből toborzott legénységgel – a dél-franciaországi Sete-ből indult útnak titokban Palesztina felé, 4500 holokauszttúlélő zsidóval a fedélzetén.

A Palesztina felett fennhatóságot gyakorló brit erők azonban még Haifába érkezése előtt feltartóztatták a hajót. A legénység és az utasok végül megadták magukat, és a hajó kikötött Haifában.

A horgonyzó gőzös zászlaját Mike Weiss amerikai zsidó önkéntes vette le a hajó árbocáról, amit egy brit hírtársaság meg is örökített annak idején. A háromperces videó tavaly került fel az internetre.

A zsidó menekültek többségét végül Németországban tették partra, ahol táborokba internálták őket. Az eset – két évvel a második világháború vége után – világszerte felháborodást váltott ki. Ez arra késztette a brit kormányt, hogy a gyarmati fennhatósága alatt álló Ciprusra, táborokba szállítsák át a menekülteket, akik végül a zsidó állam 1948-as megalapítása után Izraelbe mehettek.

Az Exodus zászlója
Az Exodus zászlója

A később Philadelphiában letelepedett Weiss 1977-ben egy jeruzsálemi barátjának adta a zászlót, amelyről nem tudni, hogy hol töltötte az elmúlt évtizedeket. A december 2-i aukción a hajó egyik utasának jiddisül írt naplóját is eladásra kínálják 1500 dolláros kikiáltási áron.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp