Elárverezik a híres Exodus hajó izraeli zászlaját

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Elárverezik a Palesztinába irányuló zsidó kivándorlás jelképévé vált Exodus nevű hajó izraeli zászlaját: a decemberre meghirdetett jeruzsálemi nyilvános aukción 100 ezer dollárról (29 millió forintról) indul a licit a kék-fehér lobogóért.

A december 2-i árverést bonyolító Kedem aukciósház katalógusa szerint a zászló “összességében jó állapotban van. Foltok és gyűrődések láthatók rajta”.

A zászló többször gazdát cserélt az elmúlt évtizedek során. Az aukciósház nem hozta nyilvánosságra a lobogó jelenlegi tulajdonosának kilétét.

Az Exodus hajó 1947-ben
Az Exodus hajó 1947-ben

Az Atlanti-óceánon közlekedő luxusgőzösből a brit, majd az amerikai hadiflotta második világháborús csapatszállító hajójává vált President Warfieldet 1946-ban vette meg közvetítők révén az államalapítás előtti cionista félkatonai szervezet, a Hagana – a későbbi reguláris izraeli hadsereg – elődje.

A hamarosan Exodusra átkeresztelt hajó 1947 júliusában – amerikai zsidó önkéntesekből toborzott legénységgel – a dél-franciaországi Sete-ből indult útnak titokban Palesztina felé, 4500 holokauszttúlélő zsidóval a fedélzetén.

A Palesztina felett fennhatóságot gyakorló brit erők azonban még Haifába érkezése előtt feltartóztatták a hajót. A legénység és az utasok végül megadták magukat, és a hajó kikötött Haifában.

A horgonyzó gőzös zászlaját Mike Weiss amerikai zsidó önkéntes vette le a hajó árbocáról, amit egy brit hírtársaság meg is örökített annak idején. A háromperces videó tavaly került fel az internetre.

A zsidó menekültek többségét végül Németországban tették partra, ahol táborokba internálták őket. Az eset – két évvel a második világháború vége után – világszerte felháborodást váltott ki. Ez arra késztette a brit kormányt, hogy a gyarmati fennhatósága alatt álló Ciprusra, táborokba szállítsák át a menekülteket, akik végül a zsidó állam 1948-as megalapítása után Izraelbe mehettek.

Az Exodus zászlója
Az Exodus zászlója

A később Philadelphiában letelepedett Weiss 1977-ben egy jeruzsálemi barátjának adta a zászlót, amelyről nem tudni, hogy hol töltötte az elmúlt évtizedeket. A december 2-i aukción a hajó egyik utasának jiddisül írt naplóját is eladásra kínálják 1500 dolláros kikiáltási áron.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp