Izrael szerint kapcsolat van az utóbbi hetek terroreseményei között

129 halottja és 99 sérültje van a múlt hét péntek éjjeli merényletnek, amelyet Párizs különböző helyszínein hajtottak végre terroristák. Az események megrázták a világot, több országban, így Magyarországon is gyásznapot rendeltek el, és a világ számos vezetője fejezte ki részvétét a történtek miatt. Izrael titkosszolgálati információkkal látja el Párizst. A terror igazolhatatlan és elfogadhatatlan. Ártatlan emberek, kik szórakozni vágytak, élték az életüket, tervezték a holnapot, már nem ébrednek fel egy új reggelre, jelentette ki Frölich Róbert országos főrabbi.

Heisler András a Mazsihisz nevében fejezte ki részvétét.  „Bárhol éljünk is, egyek vagyunk, ha zsidó-keresztény gyökereink és a szabadság, egyenlőség, testvériség, valamint az európai demokráciába és értékekbe vetett eszményeink miatt gyilkos támadás ér minket”, mondta a Mazsihisz elnöke.

“Izrael titkosszolgálati információkkal árasztotta el a franciákat az utóbbi huszonnégy órában” – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu múlt vasárnap  Egy magas rangú tisztviselő szerint a párizsi merényletekben érintett szervezetekről és emberekről osztotta meg információit Jeruzsálem Párizzsal.

Izrael előzetes információval nem rendelkezett a péntek esti támadásról, de azt követően órákon belül megosztotta az akciót végrehajtó több fegyveresről szerzett információit – állította a helyi kettes kereskedelmi tévécsatorna egy meg nem nevezett magas rangú tisztviselőre hivatkozva.

A tévé hírei szerint az izraeli titkosszolgálat egyértelmű operatív kapcsolatot lát a francia fővárosban és a csütörtökön Bejrútban végrehajtott merényletek, valamint az október végi orosz gép Sínai-félsziget feletti felrobbantása között.

Egy nyugati diplomata tavaly azt állította, hogy Izrael olyan információkkal látja el az Egyesült Államokat és az Iszlám Állam ellen harcoló szövetségeseket, amelyeket nemzetközi utazási adatbázisokból szerez, ezek olyan nyugati polgárok útját rögzítik, akik gyaníthatóan az iszlamista felkelőkhöz csatlakoztak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp