Rabbik készítik – kóser bor Mád mellett

Több mint egy évtizedes szünet után, ismét készítenek kóser bort Tokaj-Hegyalján. A zsidó vallási szertatásokhoz használt italt, különleges szabályok szerint, az arra jogosult személyek, általában rabbik állíthatják elő.

A piaci viszonyok és megfelelő szakember hiánya miatt évekig Izraelből importálták a szertartásokhoz használt bort, a Mád melletti Disznókőnél viszont ismét elkezdtek ilyen italt készíteni.

Jakov Taub édesapjától tanulta meg, hogyan kell kóser bort készíteni a szertartásokhoz
Jakov Taub édesapjától tanulta meg, hogyan kell kóser bort készíteni a szertartásokhoz

Használat előtt háromszor is átmossák a vezetéket, amit csak egyszer lehet felhasználni kóser – magyarul alkalmas vagy megfelelő – bor készítéséhez. A különleges tisztasági szabályok az ókorból erednek. A tartályok fogantyúit lefóliázták, a prést ugyanis csak szombattartó vallásos zsidók kezelhetik. A szüret után ők felügyelik a borkészítést, egészen addig, amíg az ital palackba kerül és lezárják. Ezután bárki hozzányúlhat az üveghez, felbontania viszont szintén csak az arra kijelölt vallásos embernek lehet.

A Mád melletti Disznókőnél édes szamorodni készül, főleg furmintból. Ebből lesz a kóser bor. Egyelőre még a must kóstolásánál és a laborelemzénél járnak, aztán jöhet az erjesztés, jövőre pedig a palackozás. A borászat vezetője azt mondja: ízre és színre nincs különbség a kóser és nem kóser bor között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp