Kristályéjszaka: a legrégebbi német zsinagógát is felgyújtották

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Németország legrégebbi zsinagógája ma is áll és látogatható – jóllehet többször lerombolták és újraépítették. A wormsi zsinagóga igazi emlékezethely, olyan kis „emlékkapszula”, melyben az askenázi zsidó történelem számos fontos jelensége megismerhető. A Kristallnacht évfordulóján erre emlékezünk. A Rajna partján fekvő Worms városát a kelták alapították, egyike Németország legősibb városainak. Az ősi városban áll Németország legrégebbi zsinagógája, melyet 1034-ben építettek, s melyet ifjúkorában (1060 körül) Rasi is látogatott, amikor a városban tanult. 1096-ban a jeruzsálemi Szent Sír felszabadításának vágyától égő első keresztes hadjárat seregei brutálisan legyilkolták az előlük a zsinagógába menekült zsidókat, s lerombolták a zsinagógát. Első újjáépítésére az akkor divatos román stílusban 1175-ben került sor, majd nem sokkal később (1186-ban) egy föld alá süllyesztett mikvét is építettek az épület mellé.

A nagy európai pestisjárányt követő zsidóellenes mészárlások során 1349-ben újra megsérült a menekülő zsidókat befogadó épület – ezt követően 1355-re gótikus stílusban építették újjá. Ennek emlékei az 1615-ös pogrom során pusztultak el, – az ezt követő újjáépítés során 1623-ban építették az épülethez a jesívát befogadó bővítést, amit Rasi zsinagógának neveztek. A következő pusztulás a kilencéves háború során, 1689-ben elszenvedett tűzvész során érte az épületet, melyet ezt követően 1700-ra az újabb korszak stílusában építettek újjá.

Picit nyugalmasabb időszak következett, amit az is jelez, hogy 1849-ben Worms lett az első olyan német város, melynek zsidó polgármestere volt. A közel ezer fős, a helyi társadalomba mélyen integrálódott zsidó közösség a közel kilencszáz éves zsinagógában nem csak közösségi szertartásainak helyszínét, hanem történelmi tudatosságának szimbólumát is látta, ezért az 1920-as évektől a Rasi-kápolnát múzeumként használták, s a képet képeslapon is megjelentették.

1938. november 9-ének éjjelén, a Kristallnachtnak nevezett pogromsorozatban a Nemzeti Szocialista párt tagjai és szimpatizánsai Németország szerte 276 zsinagógát gyújtottak fel és döntöttek romba – köztük az ország legrégibb zsinagógáját Wormsban. Az újjáépítésre 1961-ig kellett várni – de most már nem a korszak stílusát követve, hanem a gótikus korszakot rekonstruálva, felhasználva az eredeti épületből megmaradt köveket is. A zsinagóga ma is zsinagógaként működik, de ugyanakkor múzeumként, történeti helyszínként is látogatható. 2010-ben palesztin terroristák újra megpróbálták felgyújtani a zsidó közösség németországi jelenlétének szimbolikus épületét, de szerencsére támadásuk során sem személyi sérülés nem történt, sem jelentősebb kár nem érte az épületet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp