Ámosz Oz tüntetően kerüli külföldön az izraeli nagykövetségeket

Ámosz Oz, Izrael egyik leghíresebb írója kerüli külföldön az izraeli követségek rendezvényeit, tiltakozásul az általa egyre szélsőségesebbnek tekintett kormányzati politikával szemben. Az író hangsúlyozta a mindkét oldalon uralkodó reményvesztettséget is.

“Nem érzem kényelmesen magam ezeken a kormányzat által szervezett eseményeken”- nyilatkozta az irodalmi Izrael-díjjal, a legrangosabbizraeli elismeréssel kitüntetett író a lapnak. “Könyveim külföldi megjelenésekor a kiadók rendre meghívnak a bemutatókra. Tudattam vendéglátóimmal, hogy a kormány politikájának több területen való szélsőségesebbé válása miatt jobbnak látom, ha nem rendeznek ünnepi eseményeket a tiszteletemre a külföldön lévő izraeli nagykövetségek”- jelentette ki Ámosz Oz.

Amosz Oz
Amosz Oz

Az író nem egy eseményre, hanem a politika általános irányára válaszol tiltakozó távol maradásával. “Nincs olyan, hogy kétnemzetiségű ország. Ez nem működőképes”- mondta a kibucmozgalom vezetőinek konferenciáján csütörtökön, utalva az izraeli szélsőjobb és szélsőbal elképzelésére, amely közös országban képzeli el a zsidók és a palesztinok jövőjét.

“A köztünk és a palesztinok között lévő viszály már majdnem egy évszázada vérző seb. Nem lehet fogni egy nagy botot, ütni a sebet, és kijelenteni, hogy már nem vérzik” – bírálta a kormány politikáját.

Az író hangsúlyozta a mindkét oldalon uralkodó reményvesztettséget is. “Úgy vélem, hogy szívük mélyén mind az izraeliek, mind a palesztinok többsége tudja, hogy egyikünk sem megy innen sehová”- jelentette ki Oz. Véleménye szerint csakis a föld két országra osztása oldhatja meg a problémát.

Ámosz Oz munkatársai kijelentették, hogy a művész a követségek kerülése mellett sem támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmakat, és sokáig magában tartotta tiltakozását, hogy ne segítse Izrael ellenségeit.

Az író jól ismert baloldali, békepárti nézeteiről és politikai megnyilvánulásairól, s hogy véleménye szerint a jelenlegi jeruzsálemi kormány háborúba viszi Izraelt az egész világgal szemben.

Az izraeli külügyminisztérium “az író iránti tiszteletből” semmit sem kívánt hozzáfűzni a Mááriv közölte cikkhez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp