Ámosz Oz tüntetően kerüli külföldön az izraeli nagykövetségeket

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ámosz Oz, Izrael egyik leghíresebb írója kerüli külföldön az izraeli követségek rendezvényeit, tiltakozásul az általa egyre szélsőségesebbnek tekintett kormányzati politikával szemben. Az író hangsúlyozta a mindkét oldalon uralkodó reményvesztettséget is.

“Nem érzem kényelmesen magam ezeken a kormányzat által szervezett eseményeken”- nyilatkozta az irodalmi Izrael-díjjal, a legrangosabbizraeli elismeréssel kitüntetett író a lapnak. “Könyveim külföldi megjelenésekor a kiadók rendre meghívnak a bemutatókra. Tudattam vendéglátóimmal, hogy a kormány politikájának több területen való szélsőségesebbé válása miatt jobbnak látom, ha nem rendeznek ünnepi eseményeket a tiszteletemre a külföldön lévő izraeli nagykövetségek”- jelentette ki Ámosz Oz.

Amosz Oz
Amosz Oz

Az író nem egy eseményre, hanem a politika általános irányára válaszol tiltakozó távol maradásával. “Nincs olyan, hogy kétnemzetiségű ország. Ez nem működőképes”- mondta a kibucmozgalom vezetőinek konferenciáján csütörtökön, utalva az izraeli szélsőjobb és szélsőbal elképzelésére, amely közös országban képzeli el a zsidók és a palesztinok jövőjét.

“A köztünk és a palesztinok között lévő viszály már majdnem egy évszázada vérző seb. Nem lehet fogni egy nagy botot, ütni a sebet, és kijelenteni, hogy már nem vérzik” – bírálta a kormány politikáját.

Az író hangsúlyozta a mindkét oldalon uralkodó reményvesztettséget is. “Úgy vélem, hogy szívük mélyén mind az izraeliek, mind a palesztinok többsége tudja, hogy egyikünk sem megy innen sehová”- jelentette ki Oz. Véleménye szerint csakis a föld két országra osztása oldhatja meg a problémát.

Ámosz Oz munkatársai kijelentették, hogy a művész a követségek kerülése mellett sem támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmakat, és sokáig magában tartotta tiltakozását, hogy ne segítse Izrael ellenségeit.

Az író jól ismert baloldali, békepárti nézeteiről és politikai megnyilvánulásairól, s hogy véleménye szerint a jelenlegi jeruzsálemi kormány háborúba viszi Izraelt az egész világgal szemben.

Az izraeli külügyminisztérium “az író iránti tiszteletből” semmit sem kívánt hozzáfűzni a Mááriv közölte cikkhez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp