Rabbi, imám és püspök egy közös bélyegen

A Belga Posta bejelentette, hogy 2016-ban olyan bélyeget fog kiadni, amelyen az ország vallási vezetői láthatók majd együtt. A bélyegen a következő szlogen szerepel majd: „mindenki egyenlő, mindenki más”, amely az egységet és a toleranciát kívánja szimbolizálni. Három vallási vezető – pap, imám és rabbi – szerepel majd a bélyegen, amely várhatóan 2016 októberében fog forgalomba kerülni. Albert Guigui országos főrabbi szerint ő lesz az első zsidó vallási vezető, aki bélyegen jelenik majd meg, bár az Európai Nagy Zsinagóga már szerepelt 1978-ban – az épület fennállásának 100. évfordulóján – egy bélyegen.

Guigui a brüsszeli székhelyű Európai Nagy Zsinagóga rabbija, mellette Khalid Benhaddou genfi imám és Johan Bonny antwerpeni püspök látszik majd a képen, amelyet Lieve Blanncquaert flamand fotós készített.

Rabbi Guigui, aki 30 éve Belgium főrabbija, reméli, hogy ez a gesztus segítheti a békés egymás mellett élést. „Fontos lenne, hogy a vallásközi párbeszéd lekerüljön a vezetők szintjéről a hétköznapi emberek közé is”, mondja. „Ha az emberek megismerik egymást, és beszélnek egymással, akkor csökken a félelem mértéke is”, teszi hozzá.

Belgiumban körülbelül 40000 zsidó él Brüsszelben és Antwerpenben. Az utóbbi években megnövekedtek az antiszemita támadások, különösen a 2014-es irzaeli-palesztin konfliktus után. 4 ember halt meg, amikor egy szélsőséges iszlamista lövöldözni kezdett a brüsszeli Zsidó Múzeumnál 2014 májusában. Ugyanakkor a Rágalmazásellenes Liga 2015 júliusi felmérése szerint csökkent az antiszemitizmzus Belgiumban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp