Zsidók, keresztények és muszlimok imádkoztak közösen a Közel-Kelet békéjéért

Zsidók, keresztények és muszlimok imádkoztak közösen a Közel-Kelet békéjéért, a háború és a terror minden áldozatáért és azokért, akiket hitük miatt üldöznek, múlt vasárnap este Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Magyarországon ez az első alkalom hogy zsidók, keresztények és muszlimok imádkoznak együtt, emelte ki Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök. Pedig a három monoteista vallás képviselői összetartoznak, mert ha “másként is szólítjuk meg, ugyanahhoz az Istenhez kiáltunk”.

“Hisszük és reméljük, hogy ezt a világot nem az ökölbe szorított, gyűlöletre, bosszúra kész kezek irányítják és formálják, hanem azok a kezek, amelyeket imára emelünk és amelyeket a megbékélés jeleként egymás felé nyújtunk”, mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus egyház elnök-püspöke.

Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke Mohamed prófétát idézte, aki arra tanít, hogy aki elvetemült dolgot lát, az “változtassa meg azt a kezével”, tegyen ellene, ha van rá lehetősége. Ha erre nem képes, akkor változtassa meg a nyelvével, azaz emelje fel a szavát ellene. Ha pedig erre sem képes, akkor változtasson rajta a szívével, vagyis fohászával kérje Isten segítségét.
Radnóti Zoltán rabbi arról beszélt, hogy a zsidó tanítás szerint az Ábrahám tanítványa, akiben megvan három dolog: a jóindulat, az alázat és a szerénység.
A rabbi kiemelte: minden kimondott szó annyit ér, amennyit tettekre váltanak belőle. “A vallás, ha csak valljuk, és nem tesszük, szinte semmit nem ér. Tennünk kell nekünk, az egyházak képviselőinek és minden embernek, aki bejön Isten házába, hogy imádkozzon és kövesse az utat” – fogalmazott.

Székely János katolikus püspök beszédében rámutatott: az ószövetség nyelvén a béke, a “salom”, a teljesség szóból származik. A békesség tehát nem csak annyit jelent, hogy éppen nincs háború. Igazi békesség akkor van, ha az emberek és a nemzetek szíve tele van igazsággal, jóindulattal, szeretettel. Akkor lesz béke a világban, ha tiszteletben tartják a lelkiismereti és vallásszabadságot, a népeknek és főleg a kisebbségek, a gyöngék jogait.

A közös ima végén a különböző felekezetek képviselői közösen gyújtottak gyertyát, majd békejobbot nyújtottak egymásnak.

A Keresztény-Zsidó Tanács által szervezett imaórán részt vett Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus egyház elnök-püspöke, Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, Székely János katolikus püspök, Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője, Róna Tamás és Radnóti Zoltán rabbi, valamint Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp