Zsidó szent helyeket nyilvánított muzulmánnak az UNESCO

A Siratófal rabbija kritizálta az UNESCOt, amiért muszlim kegyhelynek nyilvánította Ráhel és a Pátriárkák sírját. Rabbi Smuel Rabinowitz nyílt levelet intézett a szervezethez, mivel szerint a döntést semmilyen történelmi, régészeti vagy kulturális indokkal nem lehet alátámasztani.

Ráhel sírja
Ráhel sírja

„Több száz évre visszamenő dokumentumok bizonyítják a zsidó nép mély és erős kulturális kötődését a sírokhoz. A muzulmánok eddig sosem jelezték, hogy bármilyen közük lenne ezekhez a szent helyekhez”, írta Rabinowitz.

A döntés értelmében Ráhel sírja Betlehemben és a Pátriárkák sírja Hebronban a palesztin állam részei lettek. Mindkét kegyhelyet szentként tisztelik a zsidók, és ősapáik és anyáik temetkezési helyszíneként tartják nyilván.

Szavazás előtt a kérvényt támogató 6 arab ország – Algéria, Egyiptom, Kuwait, Marokkó, Tunézia és az Egyesült Arab Emirátusok – visszavonta a javaslatnak azt a pontját, amely arra irányult, hogy a Siratófal is legyen része az Al-Aksza mecsetnek, és nyilvánítsa az UNESCO muszlim örökséggé.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp