Kecskemét lehet a zsidó-keresztény párbeszéd központja?

Lehetséges, hogy nemsokára Kecskemét lesz az egyházak és felekezetek közötti párbeszéd európai központja. A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács ugyanis 2018-ban a dél-alföldi városban rendezheti meg éves konferenciáját. Ha ez valóra válik, akár még Ferenc pápa is Kecskemétre látogathat. A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács (ICCJ) idén június végén, Rómában megtartott éves konferenciáján részt vett Róna Tamás rabbi, a magyarországi tagszervezet társelnöke, aki azt javasolta, hogy a három év múlva esedékes konferencia Kecskeméten kerülhessen megrendezésre. A napokban a szervezet ügyvezető főtitkára arról értesítette az Alföldi Régió vezető rabbiját, hogy kezdeményezése „zöld lámpát” kapott.

Az egykori kecskeméti zsinagóga
Az egykori kecskeméti zsinagóga

A kecskeméti ICCJ-konferencia megrendezésért azonban még korai lenne biztosra venni. „Nagyon komoly előkészítő munkák folynak, hogy 2018-ban megrendezhessük a konferenciát” – mondta Róna Tamás rabbi a Kibicnek. „Biztosat azonban csak 2016–17 magasságában lehet majd ezzel kapcsolatban mondani.” A találkozó megrendezésének egyik feltétele lenne például, hogy Kecskemét elnyerje a 2018-as évre az Európa Ifjúsági Fővárosa címet. Erre a város már korábban  pályázott, és jelenleg bejutott az öt városra szűkített döntőbe.

„Ha Kecskemét lesz Európa Ifjúsági Fővárosa, akkor a konferenciát is nagyobb eséllyel meg tudjuk rendezni, és ez lehet a kulcsa annak, hogy Ferenc pápa a városba látogasson” – vázolta Róna Tamás az esemény megrendezésének esélyeit. „1994 óta nem volt pápa Magyarországon, és amikor II. János Pál ide látogatott, akkor is csak Budapesten töltött egy rövid időt. Kecskemét számára ez egy óriási lehetőség lenne.”

Róna Tamás rabbi és Ferenc pápa
Róna Tamás rabbi és Ferenc pápa

Az ICCJ minden évben egy másik városban tartja az éves nagy konferenciáját, Kecskemét Róma, Philadelphia és Madrid után rendezhetné meg a rangos eseményt. Az esetleges kecskeméti találkozó a hazai zsidó közösségnek is több szempontból a hasznára válhat, Róna Tamás rabbi ezek közül a vidéki formális oktatás újraindítását emelte ki.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp