Európai Maccabi játékok: „fontos, hogy Budapest bebizonyítsa nyitottságát, toleranciáját”

Elképzelhető, hogy 2019-ben Budapesten rendezik meg a következő Európai Maccabi játékokat. A négy év múlva esedékes „zsidó olimpiát” a magyar kormány is támogatná 2,1 milliárd forinttal. Több zsidó szervezet vezetője úgy véli, mind a magyar zsidóság, mind Magyarország megítélésének, valamint a hazai zsidó közösség életének is jót tenne egy ilyen rendezvény, a kormánytól jövő támogatást pedig függetlenül kell kezelni más vitás kérdésektől, mint például a Sorsok Házától vagy az Szabadság téri emlékmű körül kialakult vitától.
Budapesten rendezhetik meg a 2019-es Európai Maccabi játékokat – jelentette be egy október elején tartott Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány 2,1 forintot szánna a „zsidó olimpiának” is nevezett esemény támogatására.

Mi a véleménye egy esetleges Budapesten megrendezett „zsidó olimpiáról”? Hogyan befolyásolná a magyar zsidó közösség megítélését egy ilyen esemény?

Gordon Gábor (Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke): Fiatalabb koromban aktív sportoló, ifjúsági válogatott is voltam birkózásban, és minden vágyam az volt, hogy egyszer én is indulhassak a Maccabi játékokon, de sajnos nem úgy hozta a sors. Ezért kimondottan örülök neki, és biztos vagyok abban, hogy minden zsidó származású sportolónak hatalmas élmény lenne itthon indulni a „zsidó olimpián”. Büszkék lehetnénk egy ilyen eseményre, büszkék lehetnek a zsidók szerte a világon és Izraelben is, hogy nekünk saját olimpiánk is van, ráadásul világ és európai szinten is! Persze majd biztosan jönnek a negatív megjegyzések is, de ezt sajnos már meg kellett szoknia a zsidóságnak, bárhol élünk is a világban.

Kirschner Péter (Mazsike elnöke): Én támogatom az ötletet, méghozzá több okból is. Komoly szervezési kihívás, ami siker esetén segít más hasonló programok rendezési jogának elnyeréséhez. Fontos, hogy Budapest bebizonyítsa nyitottságát, toleranciáját, határozott fellépését minden antiszemita és rasszista megnyilvánulással szemben. Ne legyenek kétségeink: lesznek, akik hasonló módon viszonyulnak hozzá, mint a Pride fesztiválhoz. De ez mindenképp jó lehetőség lenne arra is, hogy megmutassuk, a zsidó sportolóknak milyen eredményeket, sikereket, nemzetközi elismerést köszönhet Magyarország.

Kirschner Peter
Kirschner Peter

Dés Júlia (Haver Alapítvány ügyvezető igazgatója): Jó lenne, ha megvalósulna az ötlet, mivel pozitív eseménnyel kapcsolatban kerülne a köztudatba a zsidó szó és a zsidó közösség. Ehhez az eseményhez komoly összefogásra lenne szükség, és akkor a különböző szervezetek tagjai is nagyobb nyilvánosságot kaphatnának, és ez erősíthetné az amúgy eléggé szegmentált zsidó közösséget.

Jusztin Ádám (Maccabi VAC elnöke): Forradalmi változást hozhat ez a rendezvény a zsidó közösségen belül. A Maccabi játékok nem csupán sportesemény, hanem kulturális fesztivál is, tehát sokkal színesebb, mint egy nemzetközi sportverseny. Ráadásul tökéletesen beleillik a magyarországi sportkoncepcióba, sporttal kapcsolatos fejlesztési programba.

Jusztin Ádám
Jusztin Ádám

A tavalyi Holokauszt Emlékév kapcsán felmerült problémák (megszállási emlékmű, Veritas Intézet, Sorsok Háza) után nem lenne-e aggályos a zsidó közösségnek egy újabb, nagyobb projektbe kezdeni a jelenlegi kormányzat támogatásával?

GG: Mindig van kockázata, ha a zsidó közösségek bármilyen projektbe kezdenek, akár a kormánnyal, akár csak magukban. Ha a projekt jó, márpedig ez az, akkor minden erővel azon kell dolgozni, hogy a lehető legjobbat és legpozitívabbat hozzák ki a szervezők a terveikből. Az is fontos, hogy az eseményt ne csak a zsidóságnak csináljuk. Legyünk mindenben nyitottak és együttműködőek mindenkivel, aki tisztességesen akar együttműködni velünk. Hajrá!

Gordon Gábor
Gordon Gábor

KP: A Holokauszt Emlékév során felmerült problémákra elsősorban a zsidóság reagált. Talán a megszállási emlékmű ügye volt az, amelyik szélesebb társadalmi visszhangot, aktivitást váltott ki. A sportot nemzeti üggyé emelő kormányzat részéről a támogatás természetes. Aggályos akkor lenne, ha a támogatás mértéke, felhasználása, lebonyolítása nem a teljes nyilvánosság előtt, átláthatóan, korrupciómentesen történne.

DJ: Egyrészt természetesnek kellene lennie, hogy a kormány támogat egy ilyen eseményt, és annak is, hogy a zsidó közösség és a kormány között létre jön egy ilyen típusú együttműködés. Viszont az, amit a kormány a zsidó közösséggel szemben képviselt az utóbbi időben, kérdésessé teszi, hogy a zsidó közösségnek kell-e bármiben is együttműködnie ezzel a kormánnyal. Legalábbis úgy, hogy nem tisztázódnak az olyan kérdések, mint a magyar történelem zsidókat érintő részének meghazudtolása.

Dés Júlia
Dés Júlia

JÁ: Nem hiszem, hogy van ma Magyarországon olyan zsidó szervezet, amelyik azt szeretné, hogy ne legyen zsidó olimpia Budapesten. Valamilyen módon mindenki kapcsolódhatna ehhez az eseményhez. Ennek a rendezvénynek nincs köze a holokauszthoz, semmi köze az emlékmű vagy a Sorsok Háza ügyéhez. Ez egy önálló projekt, amelyet a magyar kormány támogat, és ez hatalmas siker a zsidó közösség számára. Ezt mindenképpen pozitívan kell megítélni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp