Százezren emlékeztek a húsz évvel ezelőtt meggyilkolt Jichák Rabinra

Tel-Avivban százezren vettek részt a Jichák Rabin izraeli miniszterelnök meggyilkolásának huszadik évfordulójára rendezett nagygyűlésen múlt hét szombat este. A megemlékezésen többek közt felszólalt Bill Clinton volt amerikai elnök és Reuven Rivlin izraeli államfő is, ugyanakkor nem volt jelen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A rendezvényt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett Tel-Aviv legnagyobb terén tartották, amelyet meggyilkolása után Rabinról neveztek el. Az eseményt a szervezők politikamentesnek ígérték, legfőbb jelszavának a demokrácia védelmét és a politikai uszítás elutasítását hirdették.

megemlékezés a Rabin téren
megemlékezés a Rabin téren

Clinton – aki Rabin barátja volt – nyolcéves elnöksége legrosszabb napjának nevezte az izraeli kormányfő meggyilkolásának napját, 1994. november 4-ét. A volt amerikai elnök Izrael jelenlegi vezetését is bírálva azt hangsúlyozta: Rabin tudta, hogy a palesztinokkal kötendő béke kockázatai kevésbé súlyosak a békekötéstől elfordulás veszélyeinél.

Bill Clinton felszólította az izraelieket, hogy válasszák Rabin útját, a békét. “Az életét adta azért, hogy békében éljenek. Hogy mindez mire volt jó? Most ez Önökön áll! El kell dönteniük, mit kezdenek politikai örökségével. Az utolsó fejezetet azoknak kell megírni, akikért az életét adta” – mondta az Izraelben rendkívül népszerű volt amerikai elnök.

A tömeget videoüzenetben köszöntötte Barack Obama jelenlegi amerikai elnök, aki kijelentette, hogy a palesztin-izraeli viszályt rendező béke “szükséges, igazságos és lehetséges”.

Reuven Rivlin a szélsőségesek erősödésére figyelmeztetett, és burkoltan bírálva az ország jelenlegi vezetését hangsúlyozta: remény és jövőkép nélkül az emberek élete sivár lesz. “Nem leszünk áldozattá a félelem és az erőszak oltárán”- mondta Rivlin.

A legmerészebb politikai beszédet Jonatán Benárci, Rabin unokája mondta a rendezvényen, aki felszólította az izraeli vezetést, hogy feltételek nélkül és azonnal ismerje el a nemzetközi fórumokon a palesztin államot, és ezzel ragadja magához a politikai kezdeményezést.

Jichák Rábin kötötte meg a palesztinokkal a békefolyamatot megalapozó oslói megállapodást. Ezért 1994-ben Nobel-békedíjat kapott, de egy évvel később egy, a békefolyamatot elutasító izraeli szélsőséges ortodox zsidó meggyilkolta a tel-avivi főtéren.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp