ISIS áll az orosz gép katasztrófája mögött?

Az oroszok szerint műszaki hiba okozta a katasztrófát. Az Iszlám Állam viszont magára vállalta a 220 „orosz keresztest” szállító repülőgép lelövését.

Lezuhant egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz polgári repülőgép a Földközi-tenger fölött szombaton – közölte az orosz légi irányítás, a gép egy Airbus A-321-es típus, és 224-en utaztak rajta – 217 utas és 7 fős személyzet. Az egyiptomi miniszterelnök közlése szerint a gép lezuhant a Sínai-félszigeten, amit a helyi CBC tévé a mentőalakulatok vezetőjére hivatkozva megerősített. A repülő maradványait a félsziget északi részén találták meg.

Bár az orosz közlekedésügyi miniszter, Makszim Szokolov cáfolta a terrorszervezet állítását a Sharm-el-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz turistajárat szombati kilövésére vonatkozóan, az Iszlám Állam által közzétett videón valóban látható, amint egy repülőgép szárnyát találat éri, majd sűrű, fekete füstcsóvát húzva maga után lezuhan.

az orosz gép roncsai
az orosz gép roncsai

Az ISIS így írta le bejegyzésében a támadást:

„A Kalifátus katonái lelőttek egy orosz gépet a Sínai Tartomány fölött, legalább 220 orosz keresztessel a fedélzetén… Mindannyian meghaltak, dicsőség Istennek. Ó, oroszok, ti és a szövetségeseitek tudjátok meg, hogy nem vagytok biztonságban muszlim földeken és azok egén… Jaj nektek azért, hogy repülőitek bombái tucatjával ölik az embereket Szíriában. Ahogy ti megöltök másokat, ti is meg fogtok halni, Isten akaratával.”

Szokolov miniszter a sajtóban megjelent felvetésekre azt válaszolta: „Bár számos médiumban megjelent olyan információ, miszerint az orosz gépet terroristák által kilőtt légvédelmi rakéta találta el,… ez az információ nem tekinthető pontosnak”. Szakértők szerint is valószínűleg műszaki hiba okozta a katasztrófát, amit senki nem élt túl.

Az Airbus A321-es típusú gép Sarm-el-Sejkből Szentpétervárra tartott 224 emberrel, köztük 17 gyerekkel a fedélzetén, amikor a félsziget hegyvidéki részén lezuhant. Az áldozatok testei 4,5-5 kilométeres távolságig szóródtak szét a roncs körül. A terület az Iszlám Állam fellegvárának számít. A kutatócsoportok megtalálták mindkét fekete dobozt.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp