Napi Tóra: járhatóbb a békéhez vezető út

“A békéhez vezető út sokkal kedvezőbb, mint a háború útja”, mondta utolsó beszédében Jichak Rabin, akinek a jövő héten lesz halálának 10. évfordulója. Ehhez kapcsolódik a hetiszakasz azon része, amely Ábrahám és Ávimeleh szövetségkötéséről szól.

Utolsó beszédében Rabin többek közt a következőket mondta: „Huszonöt évig voltam katona. Amíg nem volt lehetőség a békére, addig harcoltam. Azt hiszem, ma nagy távlatok nyíltak meg a béke megteremtésére. És ezt ki kell használnunk azoknak a javára, akik itt állnak, és azoknak az érdekében is, akik most nincsenek jelen – és sokan vannak ilyenek. Ez a folyamat nehézséggel és fájdalommal terhes. Izrael számára azonban csak fájdalmas megoldások léteznek. De a békéhez vezető út sokkal kedvezőbb, mint a háború útja. Én mondom ezt nektek, aki magam is katona voltam, ma honvédelmi miniszter is vagyok, és látom az Izraeli Védelmi Erőknél szolgáló katonák családjainak fájdalmát. Azt akarom, hogy ez a kormány ragadjon meg minden alkalmat, minden lehetőséget az átfogó béke megvalósítása érdekében. Még Szíriával is békét fogunk kötni”.

 

 

Ehhez kapcsolódik a szidra azon része, amely Ábrahám és Ávimeleh szövetségkötéséről szól. Joggal feltételezhetjük, hogy Ábrahám a családja, valamint a rábízott emberek érdekét szem előtt tartva ült „tárgyalóasztalhoz” a korszak jelentős uralkodójával, hogy ennek eredményeként szövetségesként váljanak el egymástól. A Tóra tudatja, nem lettek elvbarátok, csupán szerződést kötöttek egymással. „És vett Ábrahám juhot és marhát és odaadta Ávimelehnek, és ők ketten szövetséget kötöttek” (21:27). E pászukkal kapcsolatban jegyezte meg találóan Szimha Bunim: „Látszólag az „ők ketten” kifejezés felesleges a mondatban, azonban fontosat tanít: annak ellenére, hogy szövetségre léptek, szó sem volt köztük egységről, Ábrahám maradt Ábrahám, Ávimeleh pedig Ávimeleh”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp