Napi Tóra: járhatóbb a békéhez vezető út

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

“A békéhez vezető út sokkal kedvezőbb, mint a háború útja”, mondta utolsó beszédében Jichak Rabin, akinek a jövő héten lesz halálának 10. évfordulója. Ehhez kapcsolódik a hetiszakasz azon része, amely Ábrahám és Ávimeleh szövetségkötéséről szól.

Utolsó beszédében Rabin többek közt a következőket mondta: „Huszonöt évig voltam katona. Amíg nem volt lehetőség a békére, addig harcoltam. Azt hiszem, ma nagy távlatok nyíltak meg a béke megteremtésére. És ezt ki kell használnunk azoknak a javára, akik itt állnak, és azoknak az érdekében is, akik most nincsenek jelen – és sokan vannak ilyenek. Ez a folyamat nehézséggel és fájdalommal terhes. Izrael számára azonban csak fájdalmas megoldások léteznek. De a békéhez vezető út sokkal kedvezőbb, mint a háború útja. Én mondom ezt nektek, aki magam is katona voltam, ma honvédelmi miniszter is vagyok, és látom az Izraeli Védelmi Erőknél szolgáló katonák családjainak fájdalmát. Azt akarom, hogy ez a kormány ragadjon meg minden alkalmat, minden lehetőséget az átfogó béke megvalósítása érdekében. Még Szíriával is békét fogunk kötni”.

 

 

Ehhez kapcsolódik a szidra azon része, amely Ábrahám és Ávimeleh szövetségkötéséről szól. Joggal feltételezhetjük, hogy Ábrahám a családja, valamint a rábízott emberek érdekét szem előtt tartva ült „tárgyalóasztalhoz” a korszak jelentős uralkodójával, hogy ennek eredményeként szövetségesként váljanak el egymástól. A Tóra tudatja, nem lettek elvbarátok, csupán szerződést kötöttek egymással. „És vett Ábrahám juhot és marhát és odaadta Ávimelehnek, és ők ketten szövetséget kötöttek” (21:27). E pászukkal kapcsolatban jegyezte meg találóan Szimha Bunim: „Látszólag az „ők ketten” kifejezés felesleges a mondatban, azonban fontosat tanít: annak ellenére, hogy szövetségre léptek, szó sem volt köztük egységről, Ábrahám maradt Ábrahám, Ávimeleh pedig Ávimeleh”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp