Békére oktató iskolai programok az agresszió ellen

Az elmúlt hetek erőszakhulláma, amely feszültséget teremtett az arab és a zsidó lakosság között Izraelben, érdekes háttérmozgalmat hozott létre. Mind az arab, mind a zsidó iskolák igénylik a „megbékélést segítő” oktatási anyagot. A Peresz Béke Központ adatai szerint a mostani terrorhullám kezdete óta még nagyobb az igény az arab-zsidó megbékélést segítő oktatási programokra, mivel sokan attól tartanak, hogy tovább mélyülhet a szakadék az izraeli társadalmon belül.

Míg a társadalomban eszkalálódik a feszültség, a Peresz Központban égnek a telefonvonalak.

Iskolák, ifjúsági csoportok, magánszemélyek, és más szervezetek keresnek oktatási programokat maguknak a társadalom különböző szegmenseiből, hogy megállítsák a társadalom kettészakadását.

„Olyan emberektől kapunk megkeresést, akiktől korábban sosem”, mondja Sivan Hendel, a Peresz Központ békeoktatási részlegének vezetője.

A központ speciális olvasmányokat, óraterveket kínál oktatók számára, és számos programot szervez, többek között a „Hidak a békéért” elnevezésűt, amelyben országszerte 500 zsidó és arab diák vesz részt. Működtetik ezen kívül a Kölcsönös Béke Sport Iskolát (Twinned Peace Sport School) is, ahol zsidó és arab gyerekek fociznak együtt.

Együtt fociznak a különböző hátterű gyerekek
Együtt fociznak a különböző hátterű gyerekek

A “Hidak a békéért” programban a gyerekek személyesen is találkoznak és a Google Hangouts szolgáltatáson keresztül tartják a kapcsolatot. A Peresz Center szerint a program célja, hogy a gyerekek a saját tapasztalataikat a szüleikkel és a szélesebb közösségükkel is osszák meg.

A Kölcsönös Béke Sport Iskola a sporton keresztül igyekszik megtanítani a különböző hátterű gyerekeket, hogyan lehet együtt játszani barátként és nem ellenfélként.

A csapatokat a közösségük küldi, de az edzések során összekeverik őket egymással. Az edzők arra tanítják a gyerekeket, hogyan osszák meg egymás között a labdát és dolgozzanak együtt egy csapatként. Mindenki az ország más-más pontjáról érkezik, és a játékokat is mindig másik városban szervezik. A program nyelvi stúdiumot is tartalmaz, amelynek során a zsidók arabul, az arabok héberül tanulnak. A Kölcsönös Béke Sport Iskolát nemrég egy nemzetközi díjra is jelölték Londonban.

Hidak a békéért program találkozója 2
Hidak a békéért program találkozója 2

Természetesen ez még nem azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben alakulna Izraelben. A jelenlegi terrorhullám aggodalmakat keltett minden szülőben, ám a Peresz Központ szerint a programjaik még a legnehezebb körülmények között is nagy népszerűségnek örvendenek.

„A Peresz Központ továbbra is bízik abban, hogy a barátságok építésével és az egymás közötti szakadékok csökkentésével békés utat mutathatunk az embereknek, hogy harcolhatunk a gyűlölet és az előítéletek ellen”, mondja Hendel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp