Online elérhető zsidó történelemkönyvet hozott létre a Haver Alapítvány

Online elérhető, zsidó történelemkönyvet hozott éltre a Haver Alapítvány, amely 1895-től, a zsidóság egyenjogúsításától mutatja be a magyar zsidóság történetét. Az oldalon található információkkal elsősorban középiskolásoknak és tanáraiknak kínálnak komplex oktatási anyaggyűjteményt és eszköztárat.

A nyitóoldalon látható történelmi idővonal a magyar zsidóság XX. századi történelme iránt érdeklődő laikus számára kíván kiindulópontot nyújtani. 17 rövid fókuszpontban villan fel e történelem 17 kiválasztott sarokpontja, amely mögött megszámlálhatatlanul sok egyéni és közösségi történet rejtőzik. Az történelmi idővonal sikeressége azon is áll, hogy az olvasó kedvet kap-e e történetek felkutatásához. Az itt kiemelt nagy történelmi folyamatok ugyanis éppen ezekben az apróbb történetekben válhatnak igazán átélhetővé.

Dohány utcai zsinagóga
Dohány utcai zsinagóga

Az összefüggések megértéséhez hasznos lehet mindaz, amit egy-egy oldal tartalmaz: a kiválasztott téma összefoglaló bemutatása, a kapcsolódó fényképek és források, illetve a további elmélyülést segítő linkek. A fókuszpontok kiválasztásában szerepet játszott a hazai történelemoktatásban – egyelőre még – uralkodó kronologikus szemlélet, illetve az a szempont, hogy az egymáshoz kapcsolódó fejezetek íve követhető legyen az olvasó, a felhasználó számára.

De a történelmi idővonal magán viseli az alkotók személyes megközelítését is a témához: ez minden történetmesélésnél igaz, de különösen az egy közel százéves korszakot átölelő összefoglaló esetében. Ilyen értelemben a történelmi idővonal a magyar zsidóság XX. századi történelmének egy lenyomata.

A történelmi idővonal szövegeit Liska Márton írta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp