Az UNESCO elismerheti, a siratófal nem a zsidó szentély része!

A palesztinok azt kérik, hogy az UNESCO mondja ki: a Siratófalként is ismert Nyugati-fal az Al-Aksza mecset, és nem a zsidó szentély része volt. Kérik ezt annak ellenére, hogy a szakemberek között teljes az egyetértés, hogy a Nyugati-fal jelentős része a több mint 2000 éve Heródes által épített templomegyüttes eredeti falához tartozik.

A palesztinok a beadványban azt írják, hogy hely jelentőségét kizárólag az adja, hogy Mohamed – az amúgy semmilyen bizonyítékkal alá nem támasztott – “éjszakai utazása” során ide kötötte ki az al-Burak nevű lovát. Az UNESCO közgyűlésén a muzulmán országok egységes blokként szavazva elfogadtathatják azt a történelmietlen és kirekesztő értelmezést.

Siratófal
Siratófal

Miután a Palesztin Hatóság nem tagja az UNESCO-nak, nevükben a hat oldalas határozat tervezetet Egyiptom, Tunézia, Algéria, Marokkó, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátus nyújtotta be. Ezeket az országokat nyugaton többnyire a felvilágosultabb arab államok közé sorolják, ennek ellenére szemrebbenés nélkül aláírták azt a szöveget, ami tökéletesen kiradírozná a történelemből a zsidóság bármilyen kapcsolatát Jeruzsálemmel. A határozat-tervezet szerint nem állt sem az első, sem a második templom és valamennyi történelmi emlék az arab-muszlim örökség része.

Izrael UNESCO-nagykövete, Carmel Sama HaCohen szerint a hat arab nemzet javaslatának célja Jeruzsálem “totális iszlamizálása”.

A palesztin történelmi narratíva már eddig is a zsidó örökség és a jeruzsálemi szentély tagadására épült, és ebben a nyilvánvaló tényektől sem engedték zavartatni magukat. Ismert, hogy amikor Bill Clinton elnök 2000-ben Camp Davidben még egyszer utoljára tárgyalóasztalhoz ültette Ehud Barak akkori izraeli miniszterelnököt és Jasszer Arafatot, javaslatot tett a Templom-hegy megosztására, oly módon, hogy a palesztinoké lett volna a hegyen épül muszlim szentélyek feletti szuverenitás, míg az izraeliek kapták volna a Nyugati falat és a hegy felszín alatti részét. Az amerikai elnök majdnem leesett a székről döbbenetében, amikor Arafat kijelentette, hogy a hegyen soha nem állt semmiféle zsidó szentély, ezért nincs mit megosztaniuk az izraeliekkel.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp