Tovább folytatódik az erőszakhullám Izraelben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Felgyújtották József sírját, újabb késelések, majd a feldúlt sírnál engedély nélkül imádkozó ultraortodox zsidók elfogása körül alakultak ki a hétvégén feszültségek. Sokan a harmadik palesztin felkelésről beszélnek az utóbbi hetek történései kapcsán, amelyet az indított el, hogy a palesztin médiában lábra kapott a feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót a jeruzsálemi Templomhegyen, holott ezt az izraeli hatóságok már többször cáfolták.

Múlt pénteken a zsidók és keresztények számára egyaránt fontos szent helyet, József sírját dúlták fel szélsőségesek a ciszjordániai Nabluszban. Több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen kitűztek egy palesztin zászlót.

Egy nappal később, múlt szombaton egy-egy késsel támadó palesztint lőttek le izraeli katonák, illetve rendőrök Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

József sírjának felgyújtása a ciszjordániai Nabluszban
József sírjának felgyújtása a ciszjordániai Nabluszban

Múlt vasárnap pedig a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó ciszjordániai Nabluszban engedély nélkül kezdett imádkozni ultraortodox zsidók egy csoportja. A mintegy harminc breszlavi haszidot hajnalban az izraeli hadseregnek kellett kimentenie a két napja felgyújtott József sírjánál a rájuk támadó palesztinok gyűrűjéből.

Az izraeliek megpróbáltak elmenekülni, de öt breszlavi haszidot az odaérkező palesztin rendőrök elfogtak, a Háárec című újság lap úgy tudja, meg is verték őket. Orvosi ellátásuk után az izraeli hadsereg kihallgatásra vitte ötüket, akik közül hárman kiskorúak. Úgy tudni, a csoport a jeruzsálemi jesivából, egy vallási iskolából azért utazott Nabluszba, hogy rabbijuk kérésére kifessék és helyrehozzák a felgyújtott szent helyet.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel, amelyet egyre többen “a harmadik intifádának” (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Templomhegyen, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott (Mecsetek tere) Templomhegy az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye.

Az erőszakhullámban eddig 39 palesztin vesztette életét, köztük a késes támadók, de gyerekek és tüntetők is, amikor az izraeli biztonsági erők lőfegyvert használtak kővel dobálózó palesztinok ellen. Ezen kívül hét izraeli halt meg az utcákon, illetve autóbuszokon palesztinok támadásában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp