Tovább folytatódik az erőszakhullám Izraelben

Felgyújtották József sírját, újabb késelések, majd a feldúlt sírnál engedély nélkül imádkozó ultraortodox zsidók elfogása körül alakultak ki a hétvégén feszültségek. Sokan a harmadik palesztin felkelésről beszélnek az utóbbi hetek történései kapcsán, amelyet az indított el, hogy a palesztin médiában lábra kapott a feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót a jeruzsálemi Templomhegyen, holott ezt az izraeli hatóságok már többször cáfolták.

Múlt pénteken a zsidók és keresztények számára egyaránt fontos szent helyet, József sírját dúlták fel szélsőségesek a ciszjordániai Nabluszban. Több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen kitűztek egy palesztin zászlót.

Egy nappal később, múlt szombaton egy-egy késsel támadó palesztint lőttek le izraeli katonák, illetve rendőrök Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

József sírjának felgyújtása a ciszjordániai Nabluszban
József sírjának felgyújtása a ciszjordániai Nabluszban

Múlt vasárnap pedig a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó ciszjordániai Nabluszban engedély nélkül kezdett imádkozni ultraortodox zsidók egy csoportja. A mintegy harminc breszlavi haszidot hajnalban az izraeli hadseregnek kellett kimentenie a két napja felgyújtott József sírjánál a rájuk támadó palesztinok gyűrűjéből.

Az izraeliek megpróbáltak elmenekülni, de öt breszlavi haszidot az odaérkező palesztin rendőrök elfogtak, a Háárec című újság lap úgy tudja, meg is verték őket. Orvosi ellátásuk után az izraeli hadsereg kihallgatásra vitte ötüket, akik közül hárman kiskorúak. Úgy tudni, a csoport a jeruzsálemi jesivából, egy vallási iskolából azért utazott Nabluszba, hogy rabbijuk kérésére kifessék és helyrehozzák a felgyújtott szent helyet.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel, amelyet egyre többen “a harmadik intifádának” (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Templomhegyen, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott (Mecsetek tere) Templomhegy az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye.

Az erőszakhullámban eddig 39 palesztin vesztette életét, köztük a késes támadók, de gyerekek és tüntetők is, amikor az izraeli biztonsági erők lőfegyvert használtak kővel dobálózó palesztinok ellen. Ezen kívül hét izraeli halt meg az utcákon, illetve autóbuszokon palesztinok támadásában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp