Izraeliek mentettek ki a tengerből szír és iraki menekülteket

11 embert mentettek ki izraeliek a görög partok közelében. A menekültek hálásan köszönték a segítséget, és megcsókolták megmentőiket, amikor kiderült róluk, hogy izraeli zsidók. Egy csapat izraeli számos iraki és szír menekültet mentett ki a vízből a görög partok közelében múlt vasárnap reggel. Az izraeliek egy jachton utaztak, amikor észrevették a 11 fuldokló menekültet, akik között 4 gyermek és sajnálatos módon egy halott csecsemő is volt.

Miután elsősegéllyel ellátták a menekülteket, az izraeliek értesítették a görög hatóságokat.

„40 éve hajózom, de még sosem történt ehhez hasonló eset velem. Segélykiáltásokat hallottunk a vízből, megállítottuk a hajót, és megláttunk egy tinédzser korú menekültet életmentő mellényben. Kihúztuk a vízből, és ő mondta el nekünk, hogy eltűnt a testvére, aki valószínűleg belefulladt a vízbe”, mesélte Slomo Asban, a jacht kapitánya.

szíriai nő halott csecsemőjével a kezében
szíriai nő halott csecsemőjével a kezében

Ekkor az izraeliek még azt gondolták, a fiú az egyetlen túlélő, de néhány perc múlva másokat is észrevettek a vízben egy leeresztett gumicsónak mellett. „12 embert mentettünk ki, köztük az édesanyja kezében lévő hathónapos kisbabát, aki ekkor sajnos már nem élt”, mondta Asban.

Asban szerint az anya egész éjjel a karjában tartotta a kicsit. Kiderült, hogy a 12 ember iraki és szír származású, vizet és mobiltelefont adtak nekik, hogy tudjanak beszélni a családjukkal. „Amikor megtudták, hogy izraeli zsidók vagyunk, megcsókoltak minket és megköszönték, amit értük tettünk”.

szír és iraki menekültek az izraeli jachton
szír és iraki menekültek az izraeli jachton

Gal Baruch rinatyai lakos szintén a fedélzeten volt, és azt mesélte: „arabul beszélt az első fiú, akit észrevettünk, és azt mondta, Szíriából jött. Kérdeztük tőle, vannak-e mások is a vízben, de ő csak elkezdett sírni, és mindenféle irányba mutogatott. Átfésültük a területet távcsövekkel, és akkor láttuk meg azt a csapat embert. Volt köztük egy férfi, aki szívinfarktust és diabetikus sokkot kapott. Adtunk neki édességet, és helyreállítottuk a keringését”, mondta.

Ezután Baruch hozzátette: „nagyon nehéz volt látni mindezt. Mindannyian sokat járjuk a tengert, de még sosem volt részünk ilyen életmentő helyzetekben. A csapat a tengeri hajózás szabályainak megfelelően viselkedett, ami azt mondja ki, hogy minden embert ki kell menteni származástól függetlenül a vízből. Egy óra hajózás után a menekülteket biztonságban adtuk át a görög hatóságoknak.”

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp