A mi izraeli konyhánk: arab vagy izraeli saláta

Parttalan vita tárgya, hogy ennek a salátának arab saláta a neve, vagy izraeli saláta. Úgy tűnik, hogy ezen a területen az arabok győztek. Annak ellenére, hogy ez talán a legnépszerűbb saláta nálunk, és elválaszthatatlan része az Izraeli reggelinek, attól a neve még arab saláta marad. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
Nem jó politikát vinni a konyhába, végül is mindenki ízlése szerint hívhatja ezt a színes finomságot, ezen nem fogunk összeveszni.

A többi friss zöldségsalátával szemben az arab saláta hidegen a legfinomabb. Ez azt jelenti, hogy a zöldségeket a hűtőben kell tárolni, de természetesen nem úgy, hogy felvágjuk, aztán visszatesszük oda, mert úgy finom, ha elkészítés után azonnal tálaljuk és fogyasztjuk. Továbbá semmiképpen se hámozzuk meg a zöldségeket.

Nagyjából ezek az elkészítés támpontjai.
A saláta összetevői: paradicsom, uborka, egy kevés retek, menta, petrezselyem, citromlé, hagyma vagy zöldhagyma (vagy mindkettő), só, és minderre bőven öntött olívaolaj.

Jó, ha az uborka kemény és minél kisebb. Érdemes egy éretlen paradicsomot is belevágni, ami érdekesen savanyú ízt ad a salátának, sőt, ez akár a citromlét is helyettesítheti.

Így daraboljuk fel a zöldségeket: először szeletekre vágjuk őket, majd vékony csíkokra aprítjuk, és csak a végén vágjuk őket apró kockákra.

Én lassan húsz éve szinte mindenhez eszek ilyen salátát, érdemes egyszer neked is kipróbálni!

Frank Peti

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp