Olasz diákok érkeznek Magyarországra Giorgio Perlasca emlékének felidézésére

Ezerötszáz olasz diák látogat el Magyarországra 2016 tavaszán a zsidómentő olasz Giorgio Perlasca és a holokauszt áldozatai emlékének felidézésére. Az olasz diákok a magyarországi holokauszt-emlékhelyeket és a zsidó történelmi emlékeket keresik fel “Giorgio Perlasca nyomában”. A tervek szerint az olasz iskolások 2016 tavaszán egymást követő csoportokban érkeznek Magyarországra. A Giorgio Perlasca (1910-1992) fia, Franco által vezetett olasz Perlasca Alapítvány védnökségével induló kezdeményezéshez a közép-olaszországi Lazio tartomány mintegy száz oktatási intézménye csatlakozik 15-18 éves diákokkal.

Giorgio Perlasca
Giorgio Perlasca

Az olasz diákok magyarországi látogatásai a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnökségének kiemelt eseményei lesznek.

Giorgio Perlasca 1944-ben Budapesten spanyol diplomatának adva ki magát több mint ötezer magyar zsidót mentett meg a deportálástól. A védett házakba menekített embereket menlevelekkel látta el. Az 1980-as évek végén magyar túlélők megkeresték és találkoztak vele Padovában. 1988-ban megkapta a Világ Népeinek Igaza kitüntetést, 1989-ben a Magyar Népköztársaság Csillagrendjét, 1990-ben az amerikai Raoul Wallenberg kitüntetést.

Perlasca neve Budapesten a Dohány utcai zsinagóga kertjében fekvő emléktáblán a zsidókat mentők között olvasható. A XIII. kerületben a Szent István park 35. számú házon van emléktáblája, 2002-ben mellszobrot állítottak tiszteletére a Bródy Sándor utcában az olasz kulturális intézetnél.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp