Zsidó olimpia Magyarországon?

November közepén dől el, hogy Magyarország rendezheti-e a 2019-es Európai Makkabi Játékokat, a zsidó sportolók olimpiáját.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány felhatalmazta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét hazánk pályázatának benyújtására. A győztes pályázót az Európai Makkabi Szövetség november 11. és 15. között Budapesten megrendezendő kongresszusán hirdetik ki.

A Maccabi VAC csapata
A Maccabi VAC csapata

A Makkabi Játékok (Maccabiah) vagy más néven a zsidó olimpia a zsidó sportolók világversenye. Négyévente Izraelben rendezik meg, míg az európai játékokat ugyancsak négyéves ritmusban – kétéves eltolással – tartják. Az első játékok 1932-ben voltak, akkor 14 országból 390 sportoló vett részt az eseményen. Azóta viszont folyamatosan nő a létszám.

Izraelben legutóbb 2013 júliusában volt zsidó olimpia, azon a magyar zsidóságot 74 versenyző, edző és sportvezető képviselte. A magyar Maccabi VAC honlapja szerint a magyar delegáció a legsikeresebb és a legnépesebb delegáció volt a Makkabi Játékok magyar részvételének történetében. A magyar sportolók 20 érmet nyertek a játékokon, ami a 13. legeredményesebb ország helyezését jelentette az országok közötti versenyben. Az európai játékokat idén tartották Berlinben, a Maccabi VAC ezúttal is több mint 60 fős magyar delegációval képviseltette magát. Sportolóik 19 éremmel az országos lista nyolcadik helyére kerültek fel.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp