Küszöbön a harmadik intifáda?

A palesztinok hónapok óta nehézkesen, vagy sehogy nem jutnak be az Al-Aksza mecsetbe. Válaszul a palesztinok is megnehezítik a zsidók belépését az Óvárosba. Mindez folyamatosan gerjeszti a feszültséget és már nyílt erőszakba torkollik az izraeliek és a palesztinok között. Interjú Hasni Abidi politikai elemző, Közel-Kelet szakértővel.

Mit gondol, ami most történik a térségben, az a harmadik intifáda kezdete?

HA: – A feszültség mértékét tekintve valóban hasonló hangulatról beszélhetünk, mint amilyen a második palesztin intifáda előtt volt tapasztalható a régióban.
Mindenek előtt le kell szögeznünk, a palesztin hatóság képtelen megfelelő választ adni a polgárok problémáira. Mi több, rábólintott az izraeli kormány Ciszjordánia területén megszigorított intézkedéseire, amely csak olaj a tűzre. Ne felejtsük, még tart a Gázai övezetet sújtó blokád, valamint a palesztinok hónapok óta nehézkesen, vagy sehogy nem jutnak be az Al-Aksza mecsetbe. Válaszul a palesztinok is megnehezítik a zsidók belépését az Óvárosba. Mindez folyamatosan gerjeszti a feszültséget és már nyílt erőszakba torkollik az izraeliek és a palesztinok között.

Hasni Abidi
Hasni Abidi

A palesztin hatóság egyértelműen Izraelt vádolja a feszültség gerjesztésével, miközben Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt állítja, országa palesztin terroristákkal harcol. Ezek a nyilatkozatok aligha visznek közelebb a politikai megoldáshoz, sőt!

– Feltűnő, hogy hiányzik mindkét félből a szándék a megbékélésre, és ami hiányzik még, az a nemzetközi közösség kezdeményezése arra, hogy elhárítsa a békefolyamat útjában tornyosuló akadályokat. Sötéten látom a közeljövőt. Nagyon nehéz napok várnak mind az izraeli vezetőkre, mind Mahmúd Abbászra. A palesztin elnök már azzal fenyegetőzik, hogy felrúgja az 1993-as oslói megállapodást, mert az nem sok jót hozott a palesztin népnek.

A világ vezetőinek figyelmét most más konfliktus-gócok, mint például a szíriai válság kötik le. Gondolja, hogy a palesztinok erőszakos fellépése, vagy fogalmazzunk úgy, hangos segély kiáltásának hangja elér a nemzetközi közösség füléig?

– Amikor Mahmúd Abbász arra kéri az ENSZ-főtitkár Ban Ki Munt, álljon ki mellettük és védje meg a civil lakosságot, ez azt mutatja, hogy a palesztin hatóság bármelyik pillanatban lemondhat. Amennyiben ez megtörténik, Izrael vállán lesz az egyedüli felelősség a genfi egyezmény betartásáért. 

Az ENSZ aligha fog beavatkozni. Abbász szándéka pedig az, hogy megmutassa, a palesztinok nem hisznek tovább a világszervezet javaslataiban, melyek a válság mélyüléséhez vezettek, így valójában zsákutcát jelentenek.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp