Összművészeti központtá alakítják az egykori marosvásárhelyi zsinagógát

Az András Lóránt Társulat összművészeti központtá alakítja Marosvásárhely egykori zsinagógáját. A háromszintes épület az 1930-as években épült, ám a marosvásárhelyi ortodox zsidó közösség csak 1944-ig használta. A holokauszt után megfogyatkozott közösségnek már nem volt szüksége az épületre – ismertette a hely történetét András Lóránt. A társulatvezető elmondta, a tánc és a kortárs művészetek házát szeretnének létrehozni az egykori szakrális helyen.

marosvásárhelyi zsinagóga
marosvásárhelyi zsinagóga

A társulat a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfus szakán végzetteknek, valamint azoknak a fiataloknak biztosít lehetőséget, “akik a táncművészetben képzelik el az életüket, de nem akarnak külföldre menni, és nem szeretnének sorsuk fölött búsuló, alkoholista művészként tengődni” – fogalmazott a társulatvezető.

A tavaly alakult társulat október 9-11. között Moving bricks (Táncoló téglák) címmel évadnyitó rendezvénysorozatra várja a marosvásárhelyieket. Két tavalyi produkcióval, két új előadással és egy olyan rendhagyó bemutatóval állnak a közönség elé, amely betekintést nyújt a táncszínházi előadások születésének folyamatába.

A közönség megismerheti az összművészeti központnak elképzelt épületet is, bejárhatja annak három szintjét. Az épületben a tánc mellett minden olyan kortárs művészeti megnyilvánulásnak helyet kívánnak biztosítani, amely a dinamikáról, mozgásról szól.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp