Magyarországi egyházi vezetők a migrációról

Mindkét fél részéről nyitottságot igényel a közel-keleti menekültek integrálása a keresztény-zsidó kultúrán és valláson alapuló közép-kelet európai társadalomba, állítják magyarországi egyházi vezetők.

A magyar határt átlépő menekültek többsége nem akar itt maradni, észak-nyugatra tart. A KSH adatai szerint 2015 első félévében csaknem 60 ezer ember adott be menedékkérelmet hazánkban.

A menekültek jelentős része muszlim. A Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke szerint a legjobb az lenne, ha a háború sújtotta országokban békét teremtenének, hogy ezek az emberek hazamehessenek.

Integrálásuk a keresztény-zsidó kultúrán és valláson alapuló közép-kelet európai társadalomba viszont mindkét fél részéről nyitottságot igényel.

– Az integrációnak az lehet az útja, hogy egyrészt az embereknek azt kell mutatni, hogy itt igazságos bánásmódban részesülnek. Tehát ez nagyon fontos, illetve én a vallás oldaláról közelítek a dolgokhoz, a vallását, az iszlámot, most csak a muszlimokról beszélünk, helyesen értse és helyesen gyakorolja- mondta Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke.

A magyarországi zsidó közösséget ugyanúgy megosztja a kérdés, mint bármelyik európai közösséget. Heisler András, a Mazsihisz elnöke emlékeztetett, hogy egy idegen országban való letelepedés során az asszimilációra több példa van, mint az integrációra, ám nem az a cél, hogy a menekültek elveszítsék kultúrájukat, identitásukat.

– Ha történelmi távlatokban nézzük, akkor azért a történelemben nagyon sok olyan időszak volt, amikor hosszútávon is, amikor zsidók és muszlimok együtt éltek, és békében éltek együtt, közös értékeket tudtak alkotni. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy zsigerileg ettől nem kell félni – vélekedett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem kívánt élni a lehetőséggel, hogy az Euronews-nak nyilatkozzon a menekültek lehetséges integrációjáról. Egy szeptemberi közleményük szerint vizsgálják, milyen konkrét lépésekkel tudják követni Ferenc pápa azon szándékát és útmutatását, hogy minden plébánia fogadjon be egy menekültcsaládot.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp