Datolyamézes lencse és sütőtök saláta

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ebben a vegetáriánus recepetben egy kicsit mindenből van: édes és sós, ropogós és puha, zöldség és sajt – és a frissítő menta. Az eredmény egy gazdag és laktató őszi étel. Ünnep a szemnek, a szájnak, a szívnek. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

 

Hozzávalók (3-2 adag):

500-400 gramm kockára vágott sütőtök
2-1 evőkanál olaj
fekete bors
2 evőkanál datolyaméz (Rub [syrup])
1/2 csésze zöld lencse
2 zöld hagyma, szeletelve
1/4 apróra vágott vöröshagyma
1/2 pohár apróra vágott friss mentalevél (e nélkül is finom)
1/2 pohár kockára vágott bolgár sajt (lehetőleg sós)
Pirítatlan tökmag (nem nélkülözhetetlen, de finom ízt és vitaminokat ad a salátához)
Fekete kömény, ízlés szerint
 
A szószhoz:
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál silan (datolya méz/szirup)
1 evőkanál repceolaj
1 evőkanál almaecet
 
 

Elkészítés:

Tök
1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
2. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és belehelyezzük a sütőtök kockákat.
3. Hozzáadjuk az olajat, a sót a borsot, és jól elkeverjük. Az egészet egyenletes rétegben szétterítjük.
4. 15-12 percig sütjük.
5. Kiszedjük a sütőből, hozzáadunk 2 evőkanál datolya-szirupot és óvatosan összekeverjük. Újra elegyengetjük a felületet, és további 3 percig sütjük. Fontos, hogy a sütés végén a tök kockák ne legyenek túl puhák, hogy ne kenődjenek szét a salátában.
 

Lencse

1. Leöblítjük a lencsét, aztán forró (nem sós!) vízben főzzük, amíg meg nem lágyul – körülbelül fél óra (érdemes néha ellenőrizni, és megkóstolni).
2. Leszűrjük a vizet és lehűtjük a lencsét.
3. Összekeverjük a szósz minden összetevőjét.
4. Ráöntjők a szószt a lencsére, és jól összekeverjük, hogy a lencse jól elnyelje az ízeket.
 
A saláta összeállítása
 
1. Leszűrjük a lencsét a felesleges mártástól és egy tálba tesszük.
2. Hozzáadjuk a tököt, a zöld hagymát, lilahagymát, valamint a mentát, és óvatosan összekeverjük.
3. Hozzáadjuk a bolgársajtot, a fekete köményt valamint a tökmagot, és széles mosollyal tálaljuk.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp