Történelem a képek tükrében

Nyolc különleges fotó a holokausztról.

1. Holokauszt menóra

1931-ben egy nő lefényképezte az ablakában álló menórát. Hanuka nyolcadik napja volt, a kép előterében kilenc gyertya ég, míg a háttérben egy náci zászló látható.

2. Zsidó szertartás Göbbels otthonában

Ez a fotó az ellenállás sajátos formáját örökíti meg. Három amerikai katona imasállal a nyakában imádkozik Joseph Göbbels náci propagandaminiszter otthonában.

3. Lány a gettóban

Joe Heydecker arról lett híres, hogy titokban számos megrázó eseményt és jelenetet örökített meg a varsói gettóban. Több száz fotóját bizonyítékként használták a híres nürnbergi perben a háború után.

4. Walter Limot Dávid csillaga

Walter Limot zsidó gyerekekről készítette ezt a fotót. Sokan közülük árvák lettek a holokauszt után. Nem csupán az megrázó, hogy milyen formában ülnek a földön, hanem az, hogy relatív optimizmus sugárzik az arcukról.

5 Hanuka a náci időkben

Zsidó rabok állnak egy menora körül a westerborki táborban, Hollandiában. A képet a Jad Vashem archívuma őrzi. Több, mint 100.000 zsidót deportáltak ebből a táborból Auschwitzba, Sobiborba és Bergen-Belsenbe.

6. A Kristályéjszaka

A Kristályéjszaka Európa hírhedt zsidóellenes pogromja volt, amelynek során vandálok zsidó otthonokat, zsinagógákat, üzleteket romboltak le. Több mint 90 zsidó vesztette életét a pusztítás során. Sokan ezt a kétnapos támadást tekintik a holokauszt első megnyilvánulásának.

7. Zsidók a szukotot ünneplik 1941-ben a Lodz-i Gettóban

Szukot ünnepét megörökítő fotósorozat nemrég került elő a Shem Olam Intézményből. A fotón az látható, hogy zsidók az ünnepkor használatos négyféle gyümölccsel imádkoznak a sátorban, amelyek beszerzése nem kis teljesítmény volt ebben az időben.

8. Jom Kippur a Náci Lengyelországban

1940. október 11-én Krakkó megmaradt zsidó közössége együtt ünnepelte a Jom Kippurt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp