Napi Tóra: miért a hűvös őszi napokra esik a sátoros ünnep?

Miért Tisri, és miért nem – a kivonulás hónapjában, tavasszal – Niszan havában kell sátrakban laknunk, teszik fel a kérdést a zsidó bölcsek.

Sátorban lakozzatok hét napig mindenki, aki polgár Izrael körében, sátorban lakjon, hogy megtudják nemzedékeitek, sátorban lakoztattam Izrael fiat, amikor kihoztam őket Egyiptom országából” (3Mózes 23:42-43).

Tekintettel arra, hogy az itt idézett szöveg az egyiptomi kivonulással kapcsolja össze a micvát, ezért joggal tették fel a kérdést mestereink, hogy miért Tisri, és miért nem – a kivonulás hónapjában – Niszan havában kell sátrakban laknunk?

Avraham Ibn Ezra írja a fenti tórai szakaszhoz fűzött kommentárjában: „Ha kérdezik: Miért Tisri hónap e micva ideje? Válaszold azt, hogy az Örökkévaló felhőoszlopa volt Izrael tábora felett, és a nap nem kínozta őket, és Tisri napjaiban kezdtek el az (Egyiptomból kijövők) sátrakat készíteni a hideg miatt”.

Vagyis a tavaszi és nyári hónapok során nem volt szükségük sátrakra, hiszen a kivonulók táborát követő felhőoszlop megvédte őket a tűző naptól (is), de a hűvösebb őszi hónapban már jól jött, ha fedél volt őseink feje fölött.

A Bál HáTurim (R. Jákov ben Áser) szerint azért kell Tisri hónapban teljesíteni a parancsot, mert a tavaszi-nyári hónapok idején megszokott dolog, hogy sátrakat állítsanak, és ha mi is akkor teljesítenénk a micvát, abban az esetben nem derülne ki belőle, hogy isteni előírást követünk. Ellenben, ha az esős évszakban hagyjuk el házainkat, hogy kiköltözzünk a szukába, akkor minden ember számára világossá válik, hogy a Teremtő parancsát hajtjuk végre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp