Klein Dávid elérte a 8156 méteres csúcsot – oxigénpalack nélkül

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

“8000 méter felett a létezés határmezsgyéjén járok. Úgy is mondhatnám: alig létezem” – írta Facebook oldalán a hegymászó.

Klein Dávid Nepálban oxigénpalack nélkül elérte a 8156 méter magas Manaslu csúcsát. “Elértem a csúcsot, jól vagyok” – írta. Leírása szerint fagyott, éles határú tárgyak, sarkos formavilág, dermedt, élettelen és kristálytiszta közeg veszi fent körbe. Az emberi szervezetnek mindenhez oxigénre van szüksége: a mozgáshoz, emésztéshez, gondolkozáshoz, fűtéshez. 

Manaszlu, Nepál
Manaszlu, Nepál

A világom egy nehezen megtett lépésből, egy keskeny hó gerincből, sekélyes légzésem ritmusából és pislákoló tudatom zavaros gondolataiból áll. Fizikai értelemben fogoly vagyok: minden tekintetben korlátozott. E szigorú világ szabályai azonban lehetővé teszik számomra, hogy álarcok nélkül találkozhassam önmagammal, pont olyannak látva önmagamat, amilyen valójában vagyok: néha sutának, gyengének, de néha a nemesre és jóra képes embernek. Ez a lehetőség – az önmagammal való közvetlen találkozás lehetősége – számomra mindennél kedvesebbé teszi a hegyek világát. Ott, ahol alig létezem, rátalálok a létezés minőségi, nyers örömére, és ezt megpróbálom lehozni ide, a tenger szintjére, és ezzel a minőséggel „vágni a fát és hordani a vizet”. Néha sikerül, néha nem. Egy biztos: e fizikai értelemben szigorú és korlátozó közeg engem, mint embert felszabadít.”

Manaszlu
Manaszlu
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp