A mi izraeli konyhánk: saksuka

A saksuka kicsit a ratatouille-hoz vagy a lecsóhoz hasonló, tuniszi eredetű étel, mely alacsony lángon paprikával, paradicsommal és hagymával főtt tojásból készül. Izraelbe az Észak-Afrikából (Marokkó, Tunézia, Algéria, Líbia) bevándorló zsidók hozták, és hamar nagyon népszerű élelmiszerré vált. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.com jóvoltából. Az étel alapja mindig ugyanaz: paradicsom, olívaolaj és tojás, de elkészítése országonként kissé változik. A hagyományos és legismertebb változatában, melyet sok izraeli munkásétkezdében szolgálnak fel, a tojássárgája – mint a tükörtojásban – egészben marad. Egy másik változatban a rántottához hasonlóan a tojást összekeverik.

Izraelben a két legelterjedtebb változat a paradicsom, fokhagyma és fűszer alapú tripoli, valamint az ennek az alapnak hagymával bővített, tunéziai változata. Természetesen az izraeli éttermek rengeteg más változatot is készítenek, mint például a feta sajttal és fűszernövényekkel gazdagított balkáni saksuka, vagy a spenótos saksuka.

Izraelben a saksukát reggelire, vagy vacsorára fogyasztják. Sok kenyérrel szokás enni, szeretik vele mártogatni a tojást és a mártást. Általában abban a tepsiben tálalják, melyben készült, sok helyen 1-2 személyes kis serpenyőket használnak.

Hozzávalók:
1 hagyma

1 sárgarépa
1 piros paprika
2 érett paradicsom
1 padlizsán
1 cukkini
1 pohár paradicsomlé
2 evőkanál méz
100g ricotta fresca

Elkészítés:

Minden hozzávalót apró kockákra vágunk, aztán külön-külön megpirítjuk az egyes összetevőket. Sóval, borssal fűszerezzük, és egy kis kakukkfüvet teszünk hozzá. Mindent átteszünk egy tepsibe, paradicsomlét öntünk hozzá, és kis lángon körülbelül 20 percig főzzük. Rikottát morzsolunk hozzá, beletörjük a tojásokat és addig főzzük, míg kész nem lesz a saksuka.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp