Budapestről bojkottálnák Izraelt

Néhány hónappal azután, hogy a CEU meg­hívá­sára szabadon hirdethette Izrael- és zsidó­ellenes nézeteit egy amerikai arab vendégprofesszor, újabb, kevésbé látványos incidens történt az intézményben: egy boszniai hallgató az Izrael elleni bojkottmozgalom támogatásáról szóló értekezésével védhette meg a PhD-jét.

„Megélni a globális muszlim tiltakozást: Izrael bojkottja két európai városi helyszínen” – ez a címe annak a PhD-disszertációnak, amelynek megvédésére a Közép-európai Egyetem (CEU) Szociológia és szociális antropológia tanszéke hívta meg az érdeklődőket szeptember 18-án. A meghívóban röviden összefoglalták a dolgozat lényegét: eszerint „etnográfiai tanulmányról” van szó, amely azt vizsgálja, hogyan élik meg muszlim közösségek helyi szinten a globális BDS-mozgalmat, tehát a nyugati baloldal és egyes iszlám közösségek által meghirdetett, Izraelt sújtó gazdasági bojkottot.

Jana Jevtic
Jana Jevtic

A kitűnő angolságú, az akadémiai és az emberi jogi zsargont zavaros eszmékkel ötvöző disszertáció szerzője a 32 éves, szarajevói születésű Jana Jevtic, akinek nyilvánosan elérhető szakmai önéletrajzából kiderül, hogy szinte megszállottja ennek a témának. Jevtic 2002 és 2007 között Londonban még a Bosznia-Hercegovinának nyújtott külföldi segélyeket és a balkáni békeperspektívákat kutatta, a 2009-es MA fokozatához szükséges szakdolgozata azonban, amelyet a budapesti CEU-n írt, már az Izraelben befektető multik globális muszlim bojkottját vizsgálta „Izrael gazdasági gyengítésének módszereként”.

Jevtic 2009-es szakdolgozatát használja egyébként egyik forrásául Elif Izberk-Bilgina michigani kutató, aki militánsan bojkottpárti dolgozatában „cyberdzsihád”-nak nevezi a BDS-mozgalmat. Nem véletlenül.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp