Magyar zsidó szervezetek is segítik a menekülteket

Számos zsidó szervezet és zsidó magánszemély vett részt a Magyarországon áthaladó közel-keleti menekültek megsegítésében az utóbbi hónapokban.

„Körülbelül száz-százötven magyar zsidóról tudok, akik részt vesznek a menekültek megsegítésében. Kelet-európai zsidóként pontosan tudjuk, milyen az, amikor el kell menekülnünk otthonainkból” – mondta Radnóti Zoltán, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnöke.

Magyarországon eddig több tízezer közel-keleti menekült haladt át. A 2011-ben kirobbant felekezeti háborúk miatt főleg Szíriából és Irakból menekült emberek Nyugat-Európába akarnak eljutni. Miután a tengeren több száz ember lelte halálát, a menekültek Szerbián keresztül az EU-tag Magyarország felé vették az irányt, hogy onnan a gazdagabb országokba távozhassanak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének Ifjúsági Csoportja a Dohány utcai zsinagóga előtt és zsidó közösségi intézményekben több mint 5000 dollárt és 500 kg tartós élelmet gyűjtött össze két héttel ezelőtt a közel-keleti menekültek számára.

A Kibic Zsidó Szervezetek és Közösségek Szövetsége egy kisbusznyi adománnyal támogatta a menekülteket. De az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, és számos zsidó származású magánszemély is segített enyhíteni a menekülők nehézségein.

Az ENSZ jelentése szerint eddig 340.000 közel-keleti menekült lépett be az Európai Unió területére.

Franciaország főrabbija, Haim Korsa és Nagy-Britannia korábbi főrabbija, Jonathna Sacks is arra kérte az európai kormányokat, hogy a holokauszt tanulságaiból kiindulva bánjanak jól a menekültekkel és próbáljanak megoldást találni a helyzetükre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp