Izraeli cég 1000 munkahelyet ajánl szír menekülteknek

A SodaStream bejelentette, hogy munkát tud adni a migránsoknak dél-izraeli telepén. A szódavizet gyártó SodaStream 1000 szír menekültet alkalmazna Izrael déli részén újonnan épülő telepén Rahat városában.

1000 menedékkérőnek vagy 200 családnak tudnának így helyet adni, és egyben lehetőséget is arra, hogy új életet kezdjenek Izraelben, amennyiben ezt az izraeli hatóságok is támogatják.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban kizártnak tartotta, hogy ilyen kezdeményezéseknek zöld utat adjanak, mint ahogy a kormánya minden más a szír menekültek befogadásával kapcsolatos javaslatot is elvetett.

SodaStream gyár Rahatban
SodaStream gyár Rahatban

A SodaStream tavaly azért került az újságok címlapjára, mert több helyen bojkottálták a termékeit, amiért a Gázai övezetben működtetett telephelyet. A cég hiába próbált azzal érvelni, hogy több száz palesztinnak ad munkát, és hogy a békés együttélést segíti, ha a zsidók és az arabok egy helyen dolgozhatnak, végül fel kellett adnia a küzdelmet, és elhagynia telephelyét a Gázai övezetben. Akkor a cég mellett kampányolt Scarlett Johannson is, hogy segítsen visszaállítani a SodaStream megtépázott imidzsét.

„Ez a mostani terv is csak arra szolgál, hogy a vállalat jó színben tűnjön fel”, írta a Calcalist nevű izraeli pénzügyi napilap. Az újság kérdésére a SodaStream ügyvezetője, Daniel Birnbaum elmondta, hogy a bejelentéssel nyomást szeretnének gyakorolni a kormányra, hogy gondolja újra menekültpolitikáját a szír menekültekkel kapcsolatban.

„Holokauszt-túlélő fiaként nem nézhetem tétlenül ezt a humanitárius katasztrófát, amely a szemünk előtt folyik a Szíriai határon”, mondta Birnbaum. „Próbáltunk annak idején mindent megtenni a palesztin testvéreinkért a Gázai övezetben, és most annak jött el az ideje, hogy a helyi vállalatok vezetői a szír rászorulókon segítsenek. Nem várhatjuk el a kormánytól, hogy mindent megoldjon helyettünk. Nekünk is cselekednünk kell”.

A rahati gyár
A rahati gyár

Az 55000 lakost számláló Rahat a világ legnagyobb beduin városa. A SodaStream 1100 munkatársának 30%-a városlakók közül kerül ki.

„Fontos számunkra, hogy egy komolyabb várossá fejlődjön Rahat, de emellett nagy hangsúlyt fektetünk a saját kultúránkra és törzsi tradícióinkra”, mondta Rahat főpolgármestere, Tala Al-Krenawi a SodaStream közleményében. „Az emberi méltóság és a vendégszeretet alapérték a mi kultúránkban, és nem lehetünk közömbösek mások szenvedésével szemben. Első lépésben 1000 menekültet tudnánk befogadni a SodaStream közreműködésével, de később többet is tervezünk. Reméljük, hogy a kormány támogatni fogja elképzeléseinket”, tette hozzá a főpolgármester.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp