Zsidó hitközségek: fontos az elesettek megsegítése

A zsidó felekezetek rendkívüli fontosságot tulajdonítanak az elesettek megsegítésének – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) vasárnap, hangsúlyozva, aggodalommal és felháborodással tölti el őket a Magyarországra érkezők ellen újra és újra felhangzó, sokszor faji alapú gyűlölködés. Elutasítják ugyanakkor a jelenlegi magyarországi helyzet és a holokauszt összevetését.

A migráció megítélésével kapcsolatban kiadott állásfoglalásában a Mazsihisz és a MAOIH felhívta a figyelmet arra, hogy zsidó vallási parancs a kitaszítottak, a menekülők támogatása.

Azt írták: tisztában vannak azzal, hogy Magyarország nehéz helyzetben van. Egy korábban soha nem tapasztalt helyzet kihívásaira kell megtalálnia az európai értékeknek is megfelelő választ, miközben az Európai Unió is csak keresi a válság kezelésének módját.
Hozzátették, nagyra becsülik a civil társadalom aktivitását a bajbajutottak segítésében, és felajánlják további segítségüket a rászorulók gondjainak enyhítésére.

A közleményben hangsúlyozzák: a zsidó felekezetek ugyanakkor alaptalannak tartják és felháborodva utasítják el a jelenlegi magyarországi helyzet és a holokauszt párhuzamba állítását. “A holokauszttal való összevetést súlyos felelőtlenségnek, és a holokauszt egyfajta relativizálásának tartjuk” – olvasható az állásfoglalásban.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp