Napi Tóra: ne a lehetőségeink fényében lássuk életünket!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A megtérés lehetősége egyebek közt választásaink jelentőségére hívja fel a figyelmet, ahogyan a következő vers is: „Lásd, eléd tettem ma az életet és a jót, a halált és a rosszat”.

Nicávim hetiszakaszt közvetlenül Ros Hásáná előtt szoktuk olvasni. Nem véletlenül, mert a szidrában többször is említve van a megtérés (תשובה) gondolata: „és megtérsz Örökkévaló Istenedhez és hallgatsz a szavára…” (30:2). A megtérés lehetősége egyebek közt választásaink jelentőségére hívja fel a figyelmet, ahogyan a következő vers is: „Lásd, eléd tettem ma az életet és a jót, a halált és a rosszat” (30:15).

Rabbi Slomo Efráim Luntschitz kérdezi: „miért nem helyezi a pászukban a „jó” kifejezést az „élet” elé a Tóra, hiszen az embert csak jócselekedetei ruházzák fel érdemekkel élete során”?

A Kli Jákár saját kérdésére így válaszol: „a szavak sorrendjével a Tóra figyelmeztetni akarja az embert:

ne azért tegyen jót, hogy érdemeket szerezzen Isten és/vagy embertársai előtt, hanem tekintsen vissza nem térő lehetőségként az életére, amit azért kapott, hogy – erejéhez, tehetségéhez mérten – a lehető legtöbb jótett elvégzésével töltse meg“.

 

A megtérés akkor történt meg, ha már nem a lehetőségeink függvényében látjuk az életünket, hanem az életünk egészét éljük meg egyetlen lehetőségként.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp