Minden, amit tudni szeretne a menekültkérdésről

“Az igazi probléma az, mi lesz ezekkel az emberekkel, ha letelepedtek Európában. Ha képtelenek leszünk – és eddig azok voltunk – beléjük nevelni az európai normákat és a liberális társadalom (nyugat-európai értelemben véve) értékrendjét, de erre egyelőre senki sem tud jó stratégiát.”

Népvándorlás van?

A Közel-Kelet 2011 óta radikálisan destabilizálódott. A szíriai polgárháború százezreket üldözött el az otthonaikból, akik az életükért menekültek. 2013-ra a legtöbb arab ország úgy változtatta meg a törvényeit, hogy lehetetlenné tette, hogy a menekültek huzamosabb ideig az ország területén maradhassanak. Magyarország a második hullámot kapta el. Népvándorlásról azonban nem beszélhetünk, nem népcsoportok érkeznek.

Ők mindannyian szír menekültek?

A többségük igen. Sokan mondják azonban magukat szíriainak, azért, hogy megszerezzék a tartózkodási engedélyt. Alexandriában beszéltem egy embercsempésszel, ő úgy fogalmazott: 10 emberből hat szír, a többi tunéziai, egyiptomi vagy líbiai. Mire azonban Európába érnek, mind szíriaiak lesznek. A szíriai polgárháborút ugyanis elismeri menedékkérelmi okként az EU. Az okmányok nélkül érkező menekültek tömegét azonban lehetetlen mélységében ellenőrizni. Nincs elég tolmács, szakember, akik ki tudnák szűrni, ha valaki másnak adja ki magát.

A szíriaiakat én is értem. Mások miért menekülnek?

2011 óta az egész térség destabilizálódott. A jövő nem kiszámítható, nincs munka, gyakoriak a polgárháborúk és gyakorlatilag mindenhol katonai diktatúra van. Európa a Közel-Kelethez képest egy stabil, kiszámítható világot jelent, ahol nem viszik börtönbe az embert a véleményéért.

Tényleg vegyülnek terroristák a menekültek közé?

Bár már javában zajlik a hangulatkeltés, a valóság az, hogy nem tudjuk. Erről nem állnak rendelkezésre információk. Elképzelhető persze, mint ahogyan bármi elképzelhető. Sziklaszilárd bizonyítékok nélkül azonban nem nevezhetünk terroristának félmillió embert, pláne nem kezelhetjük őket úgy. Kisgyerekek és terhes anyák is vannak ebben a tömegben.

Mindemellett ha a józan paraszti eszünkre hallgatunk, beláthatjuk, hogy ha valaki egy terrorcselekményt szeretne elkövetni, akkor a menekültekkel bejutás azt eredményezi, hogy regisztrálják, magyarul meglesz az ujjlenyomata a rendszerben. A robbantáshoz/lövöldözéshez pedig eszközök kellenek, fegyver, robbanóanyag, miegymás. A terroristának tudnia kell, hogy hol tud hozzájutni ezekhez az eszközökhöz, tekintve, hogy a határokon nem tudja áthozni őket, előbb-utóbb belefut egy ellenőrzésbe. Túl nagy a rizikó.

Sokkal valószínűbb, hogy EU-s útlevéllel rendelkező, EU-s állampolgár követ el merényletet, akinek vannak kapcsolatai Európában. Az Iszlám Állam is erre buzdít egyébként.

Miért pánikol Európa?

Az integráció kudarca miatt. Ez az igazi kérdés. Be tudjuk-e olvasztani a most érkező menekülteket az európai társadalomba? Nem tudjuk. Egyelőre ez a válasz. Annyira nem, hogy az Iszlám Állam dszihádistáinak egy jelentős részét Európából érkező másod-harmadgenerációs európai iszlamisták alkotják. A Közel-Kelet hagyományosan szektáriánus, a társadalmi csoportok között pedig nincs átjárás. Ezt magukkal hozzák a menekültek, akik a bombázás elől, nem pedig a liberális demokráciák eszméitől tüzelve érkeznek az unióba. Nem az az igazi tragédia, hogy jönnek, mert ez megfelelő logisztikával orvosolható, még mi magyarok is képesek lennénk helyesen kezelni ezt a problémát, ha erre volna kormányzati szándék. Az igazi probléma az, mi lesz ezekkel az emberekkel, ha letelepedtek Európában. Ha képtelenek leszünk – és eddig azok voltunk – beléjük nevelni az európai normákat és a liberális társadalom (nyugat-európai értelemben véve) értékrendjét, hamar sáríja bizottságokat találhatunk majd az arabok által lakott köztereken, akik megbotozzák a miniszoknyás nőket. Arról nem is beszélve, hogy pont a többségi demokráciák sajátja, hogy az irányítja az országot, akiket a nép megszavaz. Egy-egy iszlamista kormány, ha demokratikusan hatalomra kerül gyakorlatilag még a Dávid-szobrot is felöltöztetheti. Na, valahogyan ezt kellene elkerülni, de erre egyelőre senki sem tud jó stratégiát.

Mi lenne a jó megoldás?

Először is tudomásul venni a szíriai humanitárius katasztrófát és segítséget nyújtani a menekülteknek. Ahhoz, hogy a hullámot megállítsuk, a forrásnál kellene beavatkozni és katonailag rendet csinálni Szíriában és Líbiában, ezzel megszüntetve a polgárháborút mint a menekülés okát. Európa ugyanis eddig semmit nem tett, főleg az USA-ra mutogatott, hogy csináljon rendet.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp