HELYETTED IS HÁZIASSZONY – NekedTerem

Néhány éve itthon is megjelentek a csírái a termelő és a vásárló szoros együttműködésén alapuló bevásárló-közösségeknek, melyek célja, hogy a termelők biztos megélhetéshez, a fogyasztók pedig jó minőségű, helyi élelmiszerhez jussanak, a bio-bolti árnál olcsóbban. A NekedTerem nevű céget egy kétgyerekes anyuka indította, amely a kiváló termékek összeválogatásán túl házhozszállítással is könnyíteni akart vásárlói életén.

Molnár Eszter
Molnár Eszter

Egyre többen vagyunk olyanok, akiknek nem mindegy, honnan és milyen minőségű alapanyagokból készült étel kerül az asztalunkra, akiket érdekel, hogy ki és milyen körülmények között termelte a zöldséget, gyümölcsöt, és akik ezért hajlandóak akár egy kicsit többet is fizetni.

A közösségi mezőgazdaság különböző modelljei tőlünk nyugatra már több évtizede hódítanak. Az eredetileg Svájcból indult kezdeményezésnek ma már rengeteg követője van, főleg Németországban és Franciaországban. A közösségek egyszerű céllal jönnek létre: a termelők és a vásárlók egy erős, bizalmon alapuló közösséget alkotnak, és kölcsönösen segítik egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a gazdák biztos megélhetést, a vásárlók megbízható, jó minőségű termést kapnak. Ha tönkremegy a termés a költségeket közösen állják, de ha többlettermés van, akkor a hasznon is osztoznak.

Ezek a társulások gyakorlati szinten alkalmazzák a fenntartható élelmiszerfogyasztás alapelveit. A gazdák környezetkímélő technológiákat használnak, nem szállítanak messzire, nem csomagolnak, a fogyasztók pedig jó minőségű, helyi élelmiszerhez jutnak, a bio-bolti árnál olcsóbban. Ez a rendszer egyúttal támogatja a helyi kisközösségek kialakulását, erősíti a lokális gazdaságot, és segíti a vidéki térség fennmaradását.

Molnár Eszter a NekedTerem alapítója, második gyereke születése után vágott bele ebbe a számára teljesen új üzletágba. Természetesen két kisgyerekkel és mindenfajta termelői háttér és tapasztalat hiányában ez nem volt könnyű feladat, Eszter azonban, sosem volt otthonülő típus, nem először fogott az életében valami teljesen újba. Egy üzleti főiskola és a kulturális antropológia szak elvégzése után marketinges lett, és több kis- és középvállalkozás, start-up cég megalapításában is segédkezett. Kislánya születése után azonban már nem ment vissza alkalmazottnak, hanem régi vágyát megvalósítva belevágott egy saját vállalkozásba.

“Először csak jártam a közeli piacokat és próbáltam összebarátkozni őstermelőkkel”- meséli Eszter az első lépéseket, aki utólag rájött, hogy nem mindenki őstermelő, aki annak látszik. Ma már például tudja, hogy ők a hét elején soha nincsenek a piacon, akkor ugyanis a földjükön dolgoznak.

Ám a termelők többsége nem volt barátságos, nem bíztak benne. “Folyamatos visszautasítással találkoztam. Többnyire azt válaszolták, hogy nincs fölöslegük, amit nekem adhatnának, vagy ha túl keveset rendelnék, nem éri meg nekik velem foglalkozni.” Végül aztán egy-két termelővel mégis sikerült megállapodnia. Közben az interneten is folyamatosan kereste a gazdákat, vállalkozókat, akikkel hosszútávon együttműködhetne.

„Az elején olyan volt az egész, mintha egy cetlivel a kezemben húsz embernek vásárolnék be. Közben rengeteget tévedtem. Akkoriban még nem tudtam mindig megállapítani a zöldségek, gyümölcsök minőségét. Volt, hogy a vevők nem vették át az áru egy részét, mert amire én azt gondoltam, hogy bio, arról kiderült, hogy félig már romlott. Volt, hogy egy egész kelbimbó szállítmány kukacos volt” – meséli Eszter.

Tavaly karácsonykor hajnali 3-kor például még Szekszárdon volt, mert a termelő autója lerobbant és Eszternek kellett besegítenie a szállításba. „Nem volt más választásom, a vásárlóknak másnap ki kellett szállítani a dobozokat” – mondja, majd hozzáteszi, – „kalandos tanulási folyamat volt, de mára első osztályú kis csapat állt össze. Megvannak a megbízható termelők, akiknek köre folyamatosan bővül.” Sokan kerülnek be személyes ajánlásra, hiszen a vásárlók is és a termelők is ajánlják egymást.

A NekedTeremben csak kisüzemben készült vagy kézműves termékek kaphatók, bio- vagy gondosan kezelt gazdaságokból. A rendszer a következőképpen működik: a weboldalukon minden héten új, a család méretéhez igazodó, többféle nagyságú csomagokat, azaz „dobozokat” állítanak össze az éppen termő zöldségekből, gyümölcsökből. Természetesen a csomagok összetétele tetszés szerint változtatható is, és ezen kívül ma már rengeteg másféle termék megtalálható náluk. „Kétéves működésünk alatt sikerült a kínálatot úgy kibővíteni, hogy szinte minden kapható, ami egy kamrában kellhet” – mondja Molnár Eszter, miközben mutatja a választékot, lekvárokat, mézeket, savanyúságokat, a különböző fűszereket, sonkát, kolbászt, kenyereket, tejtermékeket és persze a környezetkímélő mosószereket.

Hetente kétszer, kedden és pénteken van kiszállítás. Az oldalon a termékeken kívül a gazdákról, termelőkről is találhatunk információkat, így megtudhatjuk, hogy aktuális dobozunkba kinek a földjéről érkezett a krumpli vagy a paradicsom. Egy heti doboz ára nagyságtól függően 4.500 – 8.000 Ft között van, de lehet választani például bio-dobozt, vagy tejes-finomság dobozt 5.500 forintért.

Eszter lelkesen mutogatja az újdonságokat, még aszalt gyümölcsökből készült palacsintájuk is van! Most éppen azt tervezik, hogy a pár hete elkészült kis üzemükben saját készítésű zöldségkrémeket és konyhakész pucolt zöldségeket állítanak majd elő.

Biodoboz

Biodoboz

“Én természetesen minden gasztrovásáron ott vagyok, kóstolgatok, keresgélek. Ez egy igazán személyes “iparág” – állítja.

A NekedTeremnek szép lassan kialakult a törzsvásárló köre is. “Mindenki azt gondolja, hogy nálunk csak a gazdag budaiak vásárolnak, de ez – meglepő módon – nem így van. Főleg azok rendelnek tőlünk, akiknek fontos, hogy minőségi termékeket, kíméletes gazdaságokból szerezzenek be: vannak gondos kismamák, betegek, étel-allergiások, soha rá nem érők és vannak, akik csak szimplán nem szeretnek piacra járni.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp