Öreg zsidó bácsi új szerepkörben

A nagyméretű olajfestmény ősz szakállas, botra támaszkodó öreg zsidót ábrázol. Viselete már a festmény készítésének korában (1856) is kissé régimódi: földig érő kabátjához csizmát és háromszögletű zsidókalapot, „dreispitzhut”-ot visel. Kezében héber betűs irat: adománygyűjtő ív látható, melyen a szegényeknek gyűjtött pénzadományokat rögzíthette.

Az ábrázolt öreg zsidó Jakob Auspitz óbudai talmudtanító, aki állítólag száztizenkét évet élt meg 1744 és 1856 között. A róla készült képpel kapcsolatban a helyi legenda úgy tartja, hogy életében nem engedte magát megfesteni, ezért halála után készítette el a képét az akkor éppen Óbudán tartózkodó Pichler, müncheni festő. Személyiségi jogait őrizendő, neve helyett kedves Talmud idézetét írta a képre: „Ne a kancsót nézd, hanem a tartalmát”. (Pirké Avot 4. fejezet 27.)

A kép az óbudai zsidó közösség gyűjteményéből került a Magyar Zsidó Múzeumba, ahol mostanáig nem sokan láthatták, hiszen a meglehetősen rossz állapotú kép kiállításokon eddig nem szerepelt, és igazi szépsége is csak a szakavatott restaurálásnak köszönhetően tárult fel.

Az óbudai öreg zsidó bácsi képe hamarosan mindenki számára ismerős lesz, hiszen szerepelni fog azon tablók egyikén, melyek a megújuló múzeum árkádsorában hívják majd fel a figyelmet a zsidó közösség gyűjteményeinek értékeire. Most, szeptember első napján a legendás óbudai tanító képével köszönjük az új tanévet!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp