Emléktáblát avattak a zsidómentő Sir Nicholas Wintonnak Budapesten

Emléktáblát avattak kedden, a Dohány utcai zsinagóga kertjében a brit Sir Nicholas Wintonnak, aki a második világháború kitörése előtti hetekben több száz kelet-európai zsidó gyermeket menekített Nagy-Britanniába. Sir Nicholas Winton 1938-ban járt Csehszlovákiában, ahol szembesült a németek elől menekülők táboraival. Ekkor kezdte el szervezni – előbb a prágai brit nagykövetségről, majd egy prágai szállodában kialakított irodából, végül Londonból – mentőakcióját. Néhány hónap alatt összesen 669 zsidó gyermeket juttatott Prágából Londonba, ahol brit családoknál helyezte el őket. Sir Nicholas Winton 2015. július elsején 106 éves korában halt meg.

emlékműavatás a zsinagóga kertjében
emlékműavatás a zsinagóga kertjében

Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete beszédében kiemelte: fontos mindenkinek elmondani, hogy mit tett Sir Nicholas Winton, mert még mindig sokan vannak, akik nem ismerik a történetét. Juraj Chmiel felidézte, hogy a brit embermentő rendkívül szerény ember volt, aki nem vágyott külön elismerésre, ünneplésre azért, amit tett.

Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy Sir Nicholas Winton egyike azoknak, akik megkapták a Világ Igaza elismerést, amely Izrael állam legmagasabb kitüntetése azon nem zsidó emberek számára, akik életüket kockáztatták zsidó emberekért a vészkorszak idején.

Magyarországon is 880 ember megkapta már ezt az elismerést, és idén október 29-én újabb magyar emberek vehetik majd át a kitüntetést.
Az emléktáblát az Alapítvány a budapesti Dohány utcai Zsinagógáért, az Élet Menete Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közösen állítatta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp