A mi izraeli konyhánk: az izraeli reggeli

A szállodák és éttermek nagy részében is népszerű tipikus izraeli reggeli a kibucokból ered. A reggeli – ellentétben más országokkal – általában nem tartalmaz húsfélét, többek között azért, mert a “halacha” zsidó vallási törvények, a kóser étkezési szabályok szerint tilos tejest és húsost együtt fogyasztani. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.com jóvoltából.

Az Izrael állam megalakulása utáni első években az volt a szokás, hogy kora reggel a kibuctagok közös étkezőben a kávé mellé könnyű reggelit fogyasztottak, majd néhány órát dolgoztak a földeken. Munka után visszatértek az ebédlőbe, ahol másodszorra is megreggeliztek, de ezúttal gazdagabb választékból, főként a helyi termésből, mely svédasztal formájában volt tálalva.

izraeli reggeli
izraeli reggeli

A múlt század 50-es éveitől a szállodák a kibucok mintájára önkiszolgáló büféket kezdtek üzemeltetni. Az éttermekben a pincérek viszik az asztal mellé az előre megpakolt tányérokat, melyek általában frissen sült kenyeret, pékárukat, tejtermékeket (mint különféle sajtok, joghurt), tejalapú desszerteket, tahini krémet, olajbogyót, gyümölcsöt, nagy adag izraeli zöldségsalátát, halat, tojást (különböző toldalékokkal megspékelt rántotta, tükörtojás, vagy saksuka), vajat, lekvárt és gabonaféléket tartalmaznak. Ezek mellé kávét, teát, kakaót és gyümölcsleveket szolgálnak fel.

Nincs hús, de nem is kell
Nincs hús, de nem is kell

A reggeli – ellentétben más országokkal – általában nem tartalmaz húsfélét, többek között azért, mert a “halacha” zsidó vallási törvények, a kóser étkezési szabályok szerint tilos tejest és húsost együtt fogyasztani.

Falusi reggeli az idei 20 éves házassági évfordulónkon
Falusi reggeli az idei 20 éves házassági évfordulónkon

 

Sivatagi reggeli
Sivatagi reggeli

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp